Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Не само за отпуската

2012-02-20   |  Капитал, бр.7, 18.02.12, със съкращения

Във ваканционен комплекс или в града. След три години доминиращи позиции на ваканционния пазар пред подобна дилема се изправят все повече руски купувачи на имоти в България.

Ако изберат първия вариант, получават добра среда, охрана и поддръжка. Недостатъците – къс сезон и високи разходи. Особено за хора с все по-изтъняващи бюджети, каквито са напоследък повечето руски клиенти на агенциите за имоти. За втората възможност – жилище в града, се заговори от година-две. Търсят я купувачи, които искат имот в България не само за отпуската. Например хора в напреднала възраст, чийто стремеж е да подсигурят старините си на място с много слънце, удобства и по-евтин живот от този, който им предлагат големите руски градове.

Броят им расте, като за миналата година само във Варна и Бургас руски говорещите купувачи са били общо малко под 1500 души. В малките градчета по Южното Черноморие не е по-различно – местните жители все по-слабо се изненадват от появата на поредните си руски съседи. А по всичко личи – съжителството им ще е все по-дълго.

В курорта или в града
"Руснаците, които търсят ваканционни жилища в курортите, определено са различен тип от тези, които купуват в градовете", коментира Никола Стоянов, съдружник в агенция "Бългериан Пропертис".

В първия случай интерес проявяват хора, които планират да ползват имота основно за почивка през летните месеци. Масовото явление е майката с децата, а често и бабата, да прекарат цялата лятна ваканция на морето, а бащата да ги навестява на няколко седмици.

Градските имоти от своя страна попадат повече в полезрението на пенсионери и хора в по-напреднала възраст, които планират да се установят трайно в България. Обичайно в тези случаи е търсенето не само в големите градове по Черноморието, като Бургас и Варна, но и в по-малки населени места, където има живот и през зимата. Никола Стоянов изброява Поморие, Равда, Приморско, Черноморец, Созопол, Царево... "Несебър също е харесван, но е малко скъп за тази категория купувачи", обобщава той.

Нещо до 30 000 евро
Наблюденията на брокерите са, че активните сезони за сделки с руски говорещите клиенти са пролетта и есента. Лятото е време за почивка и оглеждане на пазара, зимата – за изложения. Специализираното за българския пазар - "Болгарский дом", вече мина, а най-голямото – "Дом Экспо", започва до дни в Москва.

Очаква се и то да потвърди тенденцията: на руския пазар страната ни все повече се очертава като нискобюджетна дестинация.

"Допреди две години преобладаващата част от руските клиенти бяха с бюджети над 100 000 евро. В момента 90% търсят имоти до 30 000 евро. Това са хора средна ръка и не могат да си позволят повече", коментира Никола Стоянов наблюденията си от "Болгарский дом".

В Русия много от тези хора попадат в графата "среден доход", но в България могат да си позволят и по-висок стандарт. По-младите например нерядко получават заплати от 700-1000 евро месечно, а пенсиите на военните започват от 600 евро, обобщават представители на имотния сектор.

За много от тях новината, че България влиза в групата на нискобюджетните пазари за руснаците не е добра, но е обяснима. Никола Стоянов, който е партньор и в предприемаческата компания "Чобанов и Стоянов", обяснява, че много инвеститори вече продават около себестойност. Особено в случаи, когато правят големи пакетни сделки или опитват да изчистят последните останали жилища в даден проект.

В затворения комплекс "Сънсет" край село Кошарица на "Чобанов и Стоянов", например последните оферти започват от под 400 евро/кв.м и това не е изолиран случай. Пазарът вече регистрира и сделки за 300-350 евро/кв.м.

Допълнителен натиск върху цените оказват и британците, които през последните 2-3 години присъстват по Черноморието главно като продавачи. При това – нерядко на 50-60% от цената, на която са придобили имота.

"Ако инвеститорът продава на 800 евро/кв.м, а до него англичанинът – на 400 евро/кв.м, ясно е кого ще предпочетат купувачите", коментира Никола Стоянов.

Според него макар и в малък обем продажби на ваканционни имоти във високия сегмент все пак има. Те обаче са около 5% от общите и обхващат не повече от 10-15 луксозни комплекса.

Само Шенген не стига
Подобно на туристическия сектор и имотният залага на ръст покрай очакваните визови облекчения за руските граждани. В края на януари правителството реши руснаците, които имат т.нар. шенгенски визи да получат правото да пребивават с тях и в България. Експерти поясниха, че става въпрос за краткосрочни визи, които дават право за престой до 3 месеца в рамките на едно 6-месечие. Според руското издание "Турпром" обаче от решението не става ясно дали от облекчението ще могат да се възползват всички притежатели на шенгенски визи, или само тези с право за многократно влизане.

От своя страна имотният бранш в България коментира решението като крачка в правилната посока, но недостатъчна. Никола Стоянов дава пример с Турция и Кипър, които предлагат облекчени възможности за влизане в страната и престой на руснаците дори само на базата на притежаваните от тях имоти. Според него подобна стъпка ще доведе до чувствителен ръст на руските сделки и в България.

На фона на тези опасения индикациите от руския пазар са, че интересът към България, поне засега, продължава. За момента – заради близостта, езика, културата и ниските цени. Последното обаче не е предпоставка за дългосрочен успех. Така че, ако държим руската вълна към градове и курорти да остане трайна, ще трябва да решим и горните проблеми. За да нямаме след години руски продавачи на имоти, както това вече се случва с британците.

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване