Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

7 признака, по които може да се предвиди поскъпване на имотите

2016-01-07   |  www.fakti.bg, 06.01.2016

Покупката на недвижими имот е най-изгодна, когато цените са достигнали дъното, а продажбата – при достигане на максимална цена. Върху цената на имотите, обаче влияят редица фактори и затова е важно инвеститорът да избере правилната стратегия и да прогнозира какво ще е движението на цените в определен период от време. 7 са основните показатели, по които може относително сигурно да се прогнозира дали в близко бъдеще цените ще растат или ще падат.

1. Ръст на икономиката (БВП)

Ръстът в икономиката води до повишаване на покупателната способност и благосъстоянието на населението. Респективно нараства броят на сделки и като следствие се повишават цените на жилища, къщи и друг вид недвижими имоти.

Така например, в САЩ от 2000 г. до идването на икономическата криза през 2008 г., както БВП, така и цените на имотите растяха. От 2009 г. се наблюдава обратната тенденция.

2. Повишаване благосъстоянието на средната класа

По-голямата част от купувачите обикновено са представители на средната класа. Промяната на доходите на тази социална прослойка оказва значително влияние върху интензивността на търсене, а съответно и върху цените. Общо взето, в държави, в които средната класа бързо забогатява, цените на имотите растат по-бързо и обратно. Така например, от 2000 г. до 2015 г. повишаването на благосъстоянието на средната класа във Филипините е 11%, а годишното поскъпване на имотите е било средно около 7%. Във Франция и Швейцария със 7% се е повишило благосъстоянието на представителите на средната класа. Цените на жилищата са поскъпнали, съответно с 5% и 4%. В Япония за въпросните 15 години равнището на доходи при средната класа не се е променило, а цените на апартаментите са поевтинели с 2%.

3. Ръст в строителството

Оживлението в строителния сектор говори за подобряване ситуацията на пазара на недвижими имоти. Обемът строителство започва да се повишава, когато се отчита ръст в търсенето. Така например, в Испания ръстът в строителството започна през 2014-2015 г., а веднага след него се отчете поскъпване на недвижимите имоти.

4. Спад на лихвите по ипотечните кредити

Когато лихвите по жилищните заеми намаляват, то цените на имотите растат и обратно. Така например, в САЩ до 2006 г. апартаментите поскъпваха, а лихвите спадаха. След като балонът се спука имотите поевтиняха, а лихвените проценти скочиха. При благоприятни други условия хората често прибягват до ипотечен кредит, което води до повишено търсене и поскъпване на имотите.

5. Ръст на цената на петрола и енергийните ресурси

Когато цената на петрола расте, поскъпват и имотите. На фона на поевтиняващия нефт от 2007 г. до 2009 г жилищата в Москва са загубили близо 50% от стойността си, а когато през януари-февруари 2009 г. петролът е започнал да поскъпва, цената на квадратен метър също е тръгнала нагоре. През 2015 г. петролът поевтиня. Жилищата също.

Подобна тенденция е характерна не само за енергийнозависимите пазари, но и за страните вносителки на петрол. Евтините енергийни ресурси понижават разходите на населението и фирмите, респективно освобождават средства за покупка на имоти. Това, от своя страна, води до повишаване на търсенето, а то до поскъпване на имотите.

6. Големи световни събития

Събития като Олимпийски игри, Световни първенства по футбол, Световни изложения и други водят до ръст в цените на жилищата, разположени в близост до провеждането им. Понякога такива събития имат дълготраен ефект върху пазара, като например „ефекта Олимпиада”, където цените на имотите започват да растат няколко години преди провеждането на самото събитие.

Така например в Атина (2004 г.) и Лондон (2012 г.) цените на жилищата постепенно растяха, а след като въпросните събития минаха, отчетоха рядко поскъпване. През 2015 г. в навечерието на Летните Олимпийски игри в Рио де Жанейро, цените толкова са се повишили, че вече е налице имотен балон.

Олимпиада 2020 ще се проведе в Токио и експертите отсега прогнозират ръст на цените на апартаментите в японската столица. Същата година в Дубай ще се проведе EXPO 2020. Цените на имотите започнаха да поскъпват още през ноември 2014 г., веднага след като беше обявено, че събитието ще се проведе в ОАЕ. Само за месец (до декември 2014 г.) цените на имотите около мястото на провеждане се повишиха с 9%.

7. Развитието на инфраструктурата

Строителството на големи инфраструктурни обекти като летища, големи болници, мостове и други водят до повишаване на цените на имотите около тях по-бързо в сравнение с останалата част на градовете.

Така например, цените на лондонските имоти около високоскоростния железопътен път Crossrail (най-големият инфраструктурен проект за момента в Европа) растат средно с близо 5% по-бързо в сравнение с други райони на британската столица.

Друг пример е започналото строителство на ново летище в Истанбул през 2014 г., което доведе до ръст в цените на имотите в съседните на него райони. През 2013 г. там цената на земята се е продавала срещу 20 EUR/кв.м. – 30 EUR/кв.м., а през 2015-а достигна 77 EUR/
  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване