Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Без комисиона, но и без защита за купувача на имот

2009-02-27   |  Валентин Съйков, Пари, бр. 40, 27.02.09, с.19

Практиката цялата комисиона по сделката (обикновено 5-6% от цената) да се плаща от продавача се е наложила отдавна в САЩ и редица развити страни. Тя съдържа няколко принципа. Първият е, че комисионата официално е включена в продажната цена и нейният размер е известен на всички участници в сделката. Нейното предварително регламентиране прави безпроблемно разделянето й между брокера на продавача и този на купувача. И накрая - общоизвестно е, че заплащайки продажната цена, купувачът плаща пълния размер на комисионата, която се поделя между двамата брокери.

Практика

Тази система действа успешно в среда, която се характеризира с няколко съществени елемента. САЩ са родината на системата MLS. При нея един имот се предлага за продажба само от един брокер. Всички оферти се вкарват в обща информационна система по правилото „първи по време - първи по право”. Там те са достъпни за всеки брокер, който може да ги предлага на купувачи. При сделка има ясно разделение на ангажиментите: единият брокер защитава интересите на продавача, другият - на купувача. След като плаща комисионата като част от продажната цена, купувачът има право на пълна защита на интересите си. Рекламното предложение „без комисиона за купувача” в нашите условия може да се перифразира като „без защита на купувача”.

У нас

В развитите западни страни има система за регистрация на сделките, която прави почти невъзможни имотните измами. Открай време там партидите се водят по имоти, а не по имена на собственици. У нас тепърва службите по вписвания започват да водят партидите по имоти, но пренастройването на системата ще отнеме още години. Затова проверката за тежести у нас не е рутинна операция, а отговорна дейност, която трябва да се прави от опитен и съвестен брокер.

Огромна част от имотите у нас преминаха през национализация, реституция и приватизация. Тези трансформации дадоха възможност за много документни измами. Системата „без комисиона от купувача” предполага работа в затворен кръг фирми с доверие помежду си. Такъв е случаят в много развити страни, където има лицензионен режим за упражняване на брокерската професия. Обратното е в България. Преобладават фирмите, които не членуват в Националното сдружение недвижими имоти и не приемат неговия етичен кодекс. Много от т.нар. посредници работят незаконно, без регистрация по Търговския закон.

Купувачите

Купувачите на имоти у нас се разделят условно на две групи. Първите са тарикатите, за които водещият мотив е „най-ниската цена на всяка цена”. В стремежа си към икономии те търсят начини да прескочат посредническите агенции. Все повече нараства броят на купувачите, за които водещо е качеството на имота. Те са истинските клиенти на агенциите, които търсят професионални съвети и си плащат за това със съзнание, че дават пари за ноу-хау. Именно те са жертви на рекламния трик „без комисиона от купувача”.

Условия

Нови правила
- Няма идеално работещи системи и вечни правила. Въвеждането на т.нар. американска система за работа се обсъжда отдавна в професионалните среди у нас.
- За да заработи тя успешно, трябва да се случат няколко неща:
• Създаване на централизирана база данни.
• Изчистване на пазара от некоректните посредници - добро решение е въвеждането на регистрационен режим.
• Въвеждане на ред в системата за регистрация на имотите.
• Част от тези събития зависят от гилдията, а други са изцяло в периметъра на държавната власт, която едва ли ще се размърда достатъчно без натиск от същата тази гилдия. Затова, купувачи, помислете какво рискувате, ако не желаете да плащате комисиона.

Разгледайте нашите горещи оферти


  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване