Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Компания за имоти посредничи при продажба на бизнеси

2009-10-13   |  Дневник, 13.10.09

216 български компании продават бизнеса си чрез сайта www.businessforsale.bg. Той е регистриран в края на юли и е на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис", която е собственост на Никола Стоянов и Михаил Чобанов. Изключително много прилича на английския Businessesforsale.com, който си партнира с "Файненшъл таймс".

Причината да създадем сайта е липсата на информация за местния пазар на това какви бизнеси се продават и какво може да се купи, каза Полина Стойкова, оперативен директор на "Бългериън пропъртис". Тя отрече да са заимствали чуждия опит въпреки сходството в наименованието. Това, което ни подтикна, беше интересът на нашите клиенти, които искат да купят някакъв бизнес, без значение какъв, но на добра цена и да им носи и отлична доходност, посочи Стойкова.
В момента на българския сайт обявите за продажба на бизнес са близо три пъти повече в сравнение с тези на английския - 216 срещу 85 оферти, установи проверка на "Дневник". Те са разделени в 25 категории. Най-много се продават разработени хотели по морето. Най-скъпият хотел, обявен за продажба, е СПА хотел "Белмонт" в Пампорово за 13.8 млн. евро. За продажба са обявени и 11 предприятия в хранителната индустрия. Сред тях са "два добре разработени завода за замразени плодове, зеленчуци и местни заготовки" за 2.2 млн. евро край София. Бензиностанциите се предлагат за 300 хил. - 400 хил. евро, а обувен и шивашки цех в Плевен - за 2 млн. евро, показват обявите на сайта.

Анализ на пазара показва, че в момента две трети от активно работещите фирми в България изпитват значителни затруднения в дейността си, както и сериозни нарушения в баланса на финансовите си потоци, коментира Никола Стоянов, управляващ директор на "Бългериън пропъртис". Според него най-сериозни негативи от кризата търпят големите фирми, с най-широко разгърнат бизнес, а малките им конкуренти са в относително по-добро финансово състояние заради ниските си разходи и по-оптимизирани структури.

Ако преди кризата мотивацията за продажба на един разработен бизнес беше финансово материализиране на дългогодишен труд и реализиране на заслужена печалба, то сега основните причини са невъзможността за покриване на финансови задължения най-често към банки или доставчици, както и в осъзнаване на личната си неспособност да управляват успешно и печелившо компанията в драстично променените условия, коментира Стоянов. Според него настоящият момент не е най-добър за продажба, но продавачите трябва да преглътнат ниската цена и да гледат на транзакцията на собствеността си като на спасителен пояс и възможност за ново начало.

Регистрацията на сайта www.businessforsale.bg става срещу сключване на договор за реклама. Плаща се еднократна такса от 99 лв. без ДДС. При продажбата на някое от качените предложения компанията прибира комисиона, ако е участвала в сделката в размер на 3%, каза Полина Стойкова. От качените обяви досега е продадена само една работеща аптека в София, показва обявата в сайта.


Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ


  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване