Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

С 20% намаляха цените на имотите за 14 месеца

2010-03-09   |  Сп. Имам имот, бр.3, март 2010 г.

Средното намаление на офертните цени на имотите в цялата страна, които са обявени за продажба на сайта на Бългериан Пропертис, е 20%, като отделните намаления варират между 5 и 60%, съобщиха от компанията.

Отчетеният спад в цените на реално сключените сделки от компанията за 2009 спрямо 2008 г. е 36%. Това означава, че все още има разминаване в офертните цени и нивата на реално сключените сделки с около 15% средно за страната. Допълнителните намаления в офертните цени след юни 2009 г. до момента са в рамките между 4 и 7%.

Общо 18% от активните имоти за продажба на сайта на Бългериан Пропертис са с намалени цени. За сравнение през юни 2009 г. те са били едва 5% от активните оферти на компанията. Т.е. за малко повече от половин година има ръст от близо 3 пъти в количеството на намалените имоти. Към тях трябва да се прибавят и голяма част от новите оферти, които се публикуват на реалните към момента по-ниски цени.

Намалението на офертните цени на апартаментите в София е 17%, докато през юни 2009 г. този спад е бил 13%. Общо намалението при жилищата в столицата на база реално сключени сделки е 23% за 2009 спрямо 2008 г. - т.е. разминаването в реалните цени на сделките и офертните вече е в рамките на около 5% средно. Цените на продадените през януари апартаменти в София се запазват на нива от последното тримесечие на 2009 г., а именно 980 евро на кв.м.

Намалението на офертните нива на апартаментите във Варна е 14%. За сравнение през юни 2009 г. този спад е бил около 10%. Средното намаление на цените на продадените апартаменти във Варна е 22.5% за 2009 спрямо 2008 г. Както се вижда, спадът във Варна на база офертни нива е по-малък от този в София. Това определя и по-малкия интерес от страна на потенциални купувачи, който се възвърна едва в края на 2009 г., смятат от компанията. Средните цени на имотите във Варна остават по-високи от тези в София на база реално сключени сделки.

Според управителя на офиса на Бългериан Пропертис във Варна Евгени Златев при наемите в черноморския град се наблюдава спад с над 30%, дори в традиционно скъпите квартали като Идеален център и Гръцката махала. Наемите там не могат да надхвърлят 400-500 евро, докато в началото на м.г. са достигали и до 1000 евро на месец. Средната цена, на която се сключват договори за наем за апартамент с 1 спалня, ново строителство към момента във Варна е около 350 евро.

Ако желаете да получите по е-мейл пълния анализ и прогноза за 2010 г., моля натиснете тук.

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

Стигна ли пазарът на имоти дъното?

  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване