Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Средните цени на имотите паднаха с 36% през 2009 г.

2010-01-21   |  profit.bg, 20.01.2010

Средните цени на имотите в страната за 2009 г. паднаха с 36% спрямо 2008 г., става ясно от анализ на Бългериан Пропертис, предоставен на Profit.bg.

"Броят на сделките през изминалата година намаля с 40 на сто, а инвеститорите отложиха покупката на имот и насочиха вниманието си в търсене на изгодни сделки", коментира Полина Стойкова, Оперативен директор на компанията.

Имотният пазар следва пряко развитието на икономиката на страната и съответно, когато икономиката започне да излиза от кризата, тогава и имотният пазар ще започне да се възстановява. Тъй като голяма част от сделките с имоти се сключват със средства от външни за страната ни източници - чуждестранни купувачи, българи, които работят в чужбина и т.н., възможно е възстановяването на имотния пазар да изпревари с няколко месеца същинското икономическо възстановяване на страната ни, споделят още от имотната агенция.

Очаква ни още поне половин година на корекция в пазарните цени и малък обем от сделки. Ще продължи да протича процес на корекция на офертните цени, за да стигнат до нивата на реално сключваните сделки, като това е пазарен механизъм на саморегулация. Колкото по-бързо се установят пазарни нива на цените на имотите, толкова по-бързо ще започне да се увеличава обемът на реализираните покупко-продажби.

Възстановяването на пазара ще дойде първо по отношение на увеличение на броя сделки, предимно качествени имоти в София и Варна, а едва след това по отношение на нарастване на цените на имотите. За нарастване не можем да говорим в следващата 1 година, а когато това стане, цените ще се увеличават плавно, съизмеримо с нарастването на БВП на страната.

Накратко казано, през 2010 г. пазарът ще трябва да приключи процеса на саморегулация и установяване на пазарни цени, след което около средата на 2010 можем да наблюдаваме плавен ръст в реализираните покупко-продажби на имоти.
Важно е да подчертаем, че не бива да се мисли, че имотният пазар в България се е сринал. Напротив, той просто е в определена фаза на развитие, коригират се допуснатите грешки от бързия ръст през последните години, а тенденциите следват общата икономическа обстановка не само в България, но и в целия свят. Пазарът в момента е спокоен и дава добри възможности поради по-разумните цени и по-доброто предлагане на качествени имоти. Всеки, който има интерес и възможност да закупи имот, може спокойно и информирано да го направи.

Ако желаете да получите по е-мейл пълния анализ и прогноза за 2010 г., моля натиснете тук.

Апартаменти в София на цени под 800 евро на кв.м.

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване