Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Чуждите инвеститори искат намаляване на ДДС върху имотите в България

2009-02-27   |  Янтра днес, В.Търново, бр.37, 24.02.09

Основните проблеми пред инвеститорите в България са слабата държавна администрация, а законите за насърчаване на инвестициите и подготвяният закон за публично-частното партньорство не улесняват достатъчно бизнеса, стана ясно на извънредната антикризисна конференция в края на миналата седмица „BalReAct - пазарът на имоти в България - възможности по време на криза", която се проведе в София.

Участниците в дискусията коментираха, че Законът за инвестициите беше пожелателен и не сработи добре. Според инвеститора Росен Плевенлиев, ако все пак е имало някаква полза от закона, тя е била недостатъчна на фона на мудната администрация. Инвеститори и представители на властта се обединиха около задължителното въвеждане на обслужването на „едно гише".

Юристът Ясен Дюлгеров, който е бивш главен секретар на Столична община, се изказа негативно за предлагания закон за публично-частното партньорство, тъй като според него дори на европейско ниво все още не е ясно как трябва да бъдат регулирани отношенията между държава и частен бизнес.

Отговаряйки на критиките за административния капацитет заместник-министърът на икономиката Явор Куюмджиев заяви, че в държавната администрация заплащането не е атрактивно, но България има „качествен материал", който трябва да се стимулира.

Индустрията не иска помощ, а да получи подкрепа за провеждането на реформи, които да по-добрят бизнес средата, да създадат нови възможности за инвестиции и да разширят достъпа до качествени недвижими имоти. Те са в четири основни посоки: отстраняването на ненужните административни пречки, които затормозяват инвестиционния процес, провеждането на жилищна политика от страна на държавата и местните власти, улесняване на работата с местните администрации и приемането на правила за публично-частните партньорства, утвърждаването на стандарти за качеството на недвижимите имоти и свързаните с тях услуги. Общото разбиране е, че приемането на мерки в тези няколко посоки няма да спаси бранша от кризата, но ще помогне да премине по-леко през нея.

Участниците в срещата заявиха, че е необходимо да се засили контролът по спазване на Закона за устройство на територията в частта за нерегламентираното използване на жилища в многофамилни сгради като офиси. Лидерите в индустрията на недвижимите имоти поискаха въвеждане на стандарт при продажба на имоти ново строителство, за да се защитят интересите на потребителите, както и регулация на дейността на посредниците при имотните сделки.

Испанският инвеститор Маурисио Меса Гомез посочи, че 2009 г. ще е много трудна, особено за България. Икономиката ви е достатъчно силна, ще преживее намаление на икономическия растеж, но се надявам да не влезе в рецесия, посочи Гомез. Според него една от мерките, които могат да се вземат, е намаляването на ДДС за покупки на жилища. В Испания например той е 7 % при стандартно ниво от 16 %. Друга възможност дава инициатива, осъществена в Испания - въвеждането на спестовни сметки за покупки на имоти. Ако управляващите могат да одобрят подобни мерки тук и ги осъществят бързо, това би помогнало много. Не мога да кажа, че те са решение, но със сигурност ще помогнат да дадем ново начало на пазара, каза Маурисио Гомез.

Разгледайте нашите горещи оферти


  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване