Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Чуждите инвестиции продължават да намаляват

2011-06-16   |  Пари, бр.112, 16.06.11, с.6

Чуждите инвестиции, които са очаквана глътка въздух за икономиката, продължават да намаляват. За периода януари - април 2011 г. те са отрицателни на -62.5 млн. EUR при увеличение от 378.9 млн. EUR през същия период година по-рано. Само през април те са на минус с 2.8 млн. EUR, а през същия месец на миналата година са се увеличили с 326.2 млн. EUR, показват данните на БНБ. Само за един месец български фирми са изпратили в чужбина 254 млн. EUR. Близо наполовина по-малко -130 млн. EUR, са изтеглили от депозити задграничните компании. На годишна база по този показател има забавяне, показват данните на БНБ.

Вложенията в имоти растат
Привлеченият през януари - април 2011 г. дялов капитал възлиза на 234.7 млн. EUR. Той е по-нисък с 56.2 млн. EUR от дяловия капитал, привлечен през същия период на 2010 г. Постъпленията от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти обаче леко нарастват. Те са 52.1 млн. EUR при 49.9 млн. EUR за януари - април 2010 г. Най-големите нетни преки инвестиции в страната за първите 4 месеца на годината са на Австрия -116 млн. EUR. На второ място е Кипър с 46 млн. EUR, a на трето - Испания с 35.7 млн. EUR.

Плащания към други държави
Нетните плащания към Германия и Великобритания са по над 108. млн. EUR, a за Япония са 50.3 млн. EUR. Отрицателните потоци се дължат основно на нетни плащания по вътрешно-фирмени кредити в съответствие с погасителните планове на предприятията, посочват от БНБ. По предварителни данни преките инвестиции в чужбина за януари - април 2011 г. се увеличават с 24.5 млн. EUR, при увеличение в размер на 38.8 млн. EUR за януари - април 2010 г.

Инвестициите във ВЕИ
„Нормално е едни инвестиции да влизат в страната, а други да излизат. Проблемът е обаче, че навлизащите не се увеличават и са основно във ВЕИ сектора, където има добра нормативна база, гарантираща възвръщаемост на вложенията, и в молове. Липсват обаче производствени инвестиции", коментира заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. Според него ниските данъци у нас не може да са единственият стимул, на който да се разчита като предпоставка за чужди инвестиции у нас. „Трябват още инфраструктура, добре работеща съдебна система, както и гаранции за правата на външните инвеститори", допълни Колев.

Той обясни, че регулациите у нас се подобряват, но инвеститорите не са се разбързали да влагат парите си в България заради бюрокрацията, престъпността, корупцията и липсата на добра защита на тяхната собственост. Всички тези проблеми според Колев трябва да се преодолеят, за да има значителен ръст на инвестициите.

В същото време обаче България може да извади ползи от сравнението с Гърция например. „В сравнение с други страни от региона, например на фона на Гърция, страната ни изглежда доста по-добре", коментира заместник-председателят на БСК и допълни: „Макроикономическите ни показатели са доста добри и това може да стане причина за увеличаване на чуждите инвестиции." Според Колев някои фирми може да се изнесат от южната ни съседка и да преместят бизнеса си в България. Той обаче не очаква големи инвестиции извън ВЕИ сектора.

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване