Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Чуждите центрове за услуги движат софийския пазар на офиси

2013-10-09   |  Капитал Daily, 09.10.13

Продължаващото насочване на различни дейности и центрове за услуги към България от страна на чуждестранни компании остава основен двигател на софийския наемен пазар на офиси и тази година, сочат данните на консултантските компании. В докладите си за деветмесечието те определят компании от т.нар. BPO сектор (Business Process Outsourcing) като ключови клиенти при наемането на офис площи. Коментарите за пазара обаче са разнопосочни – докато от Forton International (партньор на Cushman&Wakefield) отчитат продължаващото му възстановяване, от MBL CBRE отбелязват умерена активност сред наемателите и спад на наетите площи в сравнение с предходната година.

Резултатите
Данните на Forton показват, че през третото тримесечие в София са отдадени под наем 20 300 кв.м офиси, което е 13.4% ръст спрямо същия период на предходната година. "Още няколко сделки със съществен размер се подготвят в момента. Ако приключат с успех до края на годината, усвоените площи през 2013 г. може да надхвърлят 100 хил. кв.м", каза изпълнителният директор на Forton Михаела Лашова. През миналата година компанията отчете усвоени 96 500 кв.м. Най-активни тази година остават наемателите, които базират в България центрове за обслужване на клиенти или изнасят към страната различни дейности и се нуждаят от площи. Част от тях вече са стъпили на пазара и в момента разширяват дейността си. В унисон с тази тенденция от Forton отчитат, че 83% от наетите площи се дължат на растеж на бизнеса. Според същата статистика дружества от сферата на информационните технологии и аутсорсинга са наели 62% от площите през последното тримесечие и са допринесли в най-голяма степен за растежа на офис пазара. Подобен дял – 65% от наетите площи, им отрежда и анализът на MBL CBRE, но при различен обем на сделките. Според консултантската компания новонаетите площи (клас А и Б) за деветмесечието намаляват в сравнение с нивата от предходни години. През последните три месеца са подписани договори за 16 500 кв.м, което е 17% спад спрямо предното тримесечие. По данни на MBL от началото на годината новонаетите офиси са достигнали 49 000 кв.м. От MBL отчитат повече сделки в сравнение с 2012 г. Обемът на пазара обаче е намалял, тъй като сега договорите за наем са за по-малки площи, а липсват и характерните за предната година премествания в по-големи офиси. Като най-голяма наемна сделка на офис пазара за последното тримесечие от MBL посочват влизането на американската технологична компания Comverse на 2500 кв.м в Serdika Offices. Повечето наеми обаче са в диапазона 600 - 700 кв.м.

Наемите
Данните и на двете компании показват, че наемите са останали стабилни за тримесечието. Очаква се да се запазят такива и до края на годината. Средното ниво е 12.5 евро/кв.м в центъра и между 9 и 12 евро/кв.м в широкия център и по основните булеварди. От MBL посочват наемни цени за сградите клас А между 8 и 12 евро/кв.м, докато в по-ниския клас Б очакванията на наемодателите са за наеми между 6 и 8 евро/кв.м. Според компанията обаче търсенето на офис площи остава под нивата преди кризата и възстановяване на наемите не може да се очаква.

Разгледайте нашите оферти на офиси под наем

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване