Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Да си купиш остров

2015-07-27   |  Преса, 25.07.2015

Гърция извади на тезгяха почти всяко необитаемо парченце земя в Егейско и Йонийско море, за да си плати дълговете. Дори да продадат близо 5-те хиляди островчета по 4,5 млн. евро, колкото брои Джони Деп за своите 0,22 кв. км, комшиите трудно ще се издължат, но пък дадоха повод на разни милиардери да развържат кесиите.

Анджелина Джоли предизвика умиление, като за 50-ия рожден ден на съпруга си Брад Пит на 18 декември м.г. му подари остров във формата на сърце за 20 млн. долара.

Островната мания шета не само из Европа и Холивуд. Един от китайските мултимилионери - 42-годишният Лин Донг, предприемач от Гуандун, след като попълнил колекцията си от яхти, самолети и диаманти, се насочил към частните острови. За девет години си напазарувал 30.

Гърция ще се раздели с недвижими собствености за 50 млрд. евро, за да изпълни условията на кредиторите по отпускане на спасителния заем, стана ясно от премиера Алексис Ципрас след 17-часовия преговорен маратон в Брюксел преди седмица. За да избегне продажбата на културни и исторически ценности, Атина ще сложи на тезгяха колкото се може повече от хилядите си ненаселени острови. В Егейско море гръцки са 6000 парчета земя, от които само 275 са обитаеми и туристически развити.

На пазара в момента се предлагат десетки морски имоти като на най-атрактивните цената е „при запитване“. Сред офертите през миналата година изпъкваше остров Скорпиос, който бе продаден от внучката на гръцкия корабен магнат Аристотел Онасис - Атина, срещу 100 млн. долара на руския олигарх Дмитрий Риболовлев.

Последният, купен от знаменитост, гръцки остров е Строгило, чийто горд собственик вече е холивудският актьор Джони Деп. Срещу 4,5 млн. евро той се сдоби с необитаемото парче земя с площ 0,22 кв. км. Строгило се намира близо до популярния остров Маратос. Почти целогодишно в него растенията са зелени, а наличната сладка вода става питейна с минимална дезинфекция. Плажната ивица е дълга 110 м и мястото лесно може да се превърне в рай за туристите.

Изобилие от оферти

В момента на пазара има толкова оферти, колкото не е имало от десетилетия, включително имоти, които са се предавали от поколение на поколение. Това, което трябва да гледат кандидат-купувачите, е доколко островът, който са харесали, може да бъде развит и доколко е достъпен - да се има предвид, че в Гърция има ограничения върху използването на хидроплани. Да се помни, че плажовете са обществени и всеки може да се къпе свободно. А дори в обявата да пише, че островът е необитаем, на него все пак може да има жители, които ще е трудно да изгоните. Като Янис Перотис, на когото отнело две години и поредица съдебни дела, за да изсели овчар със 150 животни от острова си.

Бюрократичните стъпки за сдобиване с мечтаното райско кътче са общо 32, преброили от в. „Уолстрийт джърнъл“. Въпреки това всеки може да стане собственик на гръцки остров. Ограничения има само за чужденци, които купуват земя близо до държавната граница.

Най-интересните оферти в момента на пазара са:

Скорпиос – пет пъти по-евтин

Скорпиос, който се намира само на километър от сушата, бе на тезгяха в продължение на 8 години, като първоначално цената му бе 500 млн. долара.
Мотивът за продажбата бе огромната издръжка - вложение, което се оказва нерентабилно, при положение че мястото се посещава рядко.

Аристотел Онасис купува острова за 3,5 млн. драхми (9900 евро сегашни пари) през 1962 г. и върху голото парче в средата на Йонийско море строи три луксозни къщи, басейн, параклис, малък кей и вълнолом.

Скорпиос е разположен на площ от 11,9 кв. км и изцяло е частна собственост с изключение на два плажа, които са обществени, но до тях се стига само по вода.
На него през 1968 г. Онасис се венчава за Джаки Кенеди. Там се намират неговият гроб, на сина му Александър, загинал в самолетна катастрофа, и на дъщеря му Кристина. И съседният остров Спарти, отново собственост на Онасис, бе купен от Риболовлев.

Нисос София - 5,5 млн. евро

Островът с площ 0,174 кв. км се намира в средата на Йонийско море и е част от Ехинадските острови. Нисос София е защитен природен резерват, което ограничава движението на случайни плавателни съдове във водите около него. Лесно може да бъде превърнат както в място за семейна почивка, така и в бутиков курорт.

Като цяло релефът му е плосък, с гъста растителност, а западната му част изцяло е в кедрови гори. Морето край бреговете е плитко. Предимство е, че на територията му няма археологически ценности. Собственикът му има разрешително за строеж на 6 къщи по 130 кв. метра всяка.

Шест от Ехинадските острови наскоро бяха купени от шейх Хамад бин Халифа ал Тани - емира на Катар, а най-близко до Нисос София е остров Скорпиос, собственост на руския олигарх Дмитрий Риболовлев.

Свети Тома - 15 млн. евро

Островът се намира в Сароническия залив и е средният от три съседни парчета земя, които в момента се предлагат. От 1214 кв. м площ се продават една шеста.
До него може да се стигне с водно такси от Коринтия за около 20 минути. Атина е на 45 минути. На Свети Тома има две малки селища и курорт с вили. Според информация от началото на седмицата американският магнат Уорън Бъфет в момента водел разговори за купуването му в съдружие с италианския милионер Алесандро Прото.

Китнос - 5 млн. долара

Китнос е разположен западно от Цикладските острови и е само на час път от гръцката столица. Кристално сини води и яркожълт пясък обрамчват целия остров с площ 191 кв. м.

Китнос има обитатели, които живеят там целогодишно. Посетителите се радват на прясната риба и произведените на място деликатеси - сирене, козе месо, наденички и вино. Въпреки многобройните древни селища туристическият му потенциал не е развит.

Островът е изключително подходящ за строеж на вилно селище с 20-25 къщи.

Патрокъл - цена при запитване

Върху острова с площ 2,6 кв. км има над 5000 маслинови дръвчета, борове и гъсти храсти. Там живее едно семейство, отглеждащо 150 кози. В северната му част има 1,1 кв. км обработваема земеделска земя.
Климатът е приятен през цялата година. Две кея обслужват острова, което позволява акостирането на малки плавателни съдове.
Плажовете са обширни, пясъкът е мек. Водата е чиста и пълна с риба заради благоприятните морски течения.

Дулихиум – 40 млн. евро

Най-големият частен остров в Гърция - с площ 5400 км. м, е разположен в Йонийско море на входа на Коринтския залив. Най-високата му точка е 250 м над морското равнище. Отличава се с невероятно чистата си вода, чийто цвят варира от тъмносиньо до бледозелено. На Дулихиум има над 400 маслинови дръвчета, както и изобилна храстова растителност. Почвата е червена и камениста. Идеален за инвестиционни цели, на острова могат да се строят луксозни хотели, марина и пристанище.

Кардиотиса – 6,5 млн. евро

Островът с площ 1,13 кв. км лесно би могъл да се превърне в новия гръцки хитов курорт. Дълбоките му чисти води са идеални за всякакви водни атракции. Подходящ е и за целогодишно живеене. Кардиотиса е само на 7 минути с лодка от Фолегандрос и на 10 минути от Сикинос (в състава на Цикладските острови). И от двата има всекидневна целогодишна фериботна връзка с Пирея.

Омфори - 50 млн. евро

Този изключителен остров, простиращ се на 4500 кв. метра в Йонийско море не може да бъде описан като нещо друго освен като рая на Земята. Заобиколен от тюркоазени води и красиви плажове, той е ненаселен.

Върху Омфори в момента има малка дървена постройка. Собственикът му има разрешително за застрояване до 20% от площта. Властите биха могли да разрешат и повече, ако новият му притежател представи атрактивен инвестиционен план, казват от брокерската фирма.

Северноегейски остров - 13-50 млн. евро

Островът е само на половин час път с моторна лодка от Атина. Предлага се вариант, при който да бъдат купени от 130 до 500 кв. м, като цената съответно варира от 13 до 50 млн. евро. Мястото е подходящо както за туризъм, така и за изграждане на лечебен комплекс.

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване