Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

НСИ отчете през юни първа дефлация от година и половина

2011-07-13   |  Пари, бр.131, 13.07.11

Икономистите коментираха, че понижението на цените през лятото е нормално, дължи се на сезонни фактори, но въпреки това ще се отрази положително на доходите на населението.

Дефлация през юни отчете Националният статистически институт (НСИ). Данните показват, че месечната инфлация през юни е била минус 1.7%. Това е първата дефлация от година и половина насам, но според икономистите явлението е нормално за летните месеци и се дължи основно на сезонни фактори.

Гласът на числата

Данните на националната статистика обаче показват, че годишната инфлация остава висока. През юни 2011 г. спрямо същия месец на предходната година, тя е 4.8%.
Повишението на цените от началото на годината пък е 1.7%. Най-голямо влияние върху инфлацията оказват цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки, които са се понижили с 2,4% спрямо месец по-рано. Цените на транспорта намаляват с 1%. Пониженията в цените на жилищата и горивата са с по 0.1%. Ръст обаче има при цените на алкохолните напитки и здравеопазването. На месечна база той е от 0.1%, а увеличението при цените на облеклото и обувките е 0.2%.

В границите на нормалното

Оказа се, че дефлацията през юни е нормална и се появява най-вече заради сезонни фактори. "Данните са хубави и надминават очакванията ни", коментира икономистката Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИЛИ). Тя обясни, че според прогнозите на института дефлацията е била около 0.3%. По думите на Николова поевтиняването през летните месеци е нормално, но този път ще се отрази значително и положително. Друга причина за спада на цените освен сезонността е поевтиняването на цените на горивата на международните пазари. Това оказа влияние и на вътрешните цени, коментираха още от ИПИ. Висока годишна инфлация ще попречи за голямото влияние на месечната дефлация върху вътрешното потребление.

Скачени съдове

Според икономистите този спад на цените ще се отрази и на потреблението, което вече бавно започна да се възстановява. "Всяка дефлация води до повишаване на разполагаемия доход", обясни Николова. Прогнозата й обаче е, че по-сериозно раздвижване на потреблението ще има през есента и зимата, когато се очаква да има намаляване на безработицата не заради сезонни, а заради реални икономически фактори.

  прочети повече статии

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване