Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарът на офиси в София с поредно динамично тримесечие

2017-11-02   |  Капитал Daily, бр.167, 01.11.2017, с.14

Според Forton деветте месеца на 2017 г. са сред най-силните периоди, сравними само с предкризисната 2008 г.

Пазарът на офиси в София с поредно динамично тримесечие благодарение на икономическия растеж и апетита на наемателите. Това се казва в анализ на консултантската компания за бизнес имоти Forton, която е стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония, за развитието на пазара на офис площи в страната през третото тримесечие. Според тях предлагането все още изостава, въпреки че завършването на няколко големи проекта през 2017 г. ще е стъпка към ново балансиране на пазара.

Силно тримесечие
С нарастване на офис площите на приблизително 131 хил. кв. метра деветте месеца на 2017 г. остават сред най-силните периоди, сравними само с предкризисната 2008 г. Пазарът на офис площи се намира във фаза на експанзия, водена най-вече от растежа на IT инустрията и аутсорсинга. Обемът на отдадените под наем офиси само през третото тримесечие е достигнал 44 131 кв.м, като към 70% от тях са нетно усвоени (разликата между новонаети и освободени офис площи). Това е с 14% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Приключването на големи офис проекти е изместило дейностите по отдаване под наем към центъра с наематели от финансовия сектор, който мигрира там, и такива, ползващи споделени услуги. През третото тримесечие с полученото разрешително на City Tower са добавени още 32 хил. кв. метра към предлагането на офиси в центъра. Новото предлагане за периода е било общо 65.5 хил. кв.м. Така за 2017 г. се очаква новите имоти да достигнат 124 хил. кв.м.

Засилване на предлагането
Както и предходното тримесечие, компаниите от IT индустрията и аутсорсинга са най-активните при наемането на офис площи с около 1/3 от наемите в сегмента на имоти клас А. В резултат на силното търсене и недостига на нови модерни пространства, цената на наемите са нараснали през първата половина на 2017 г., достигайки 13.5 евро на кв.м средно. През третото тримесечие нивото остава стабилно, но се очаква умерен растеж в краткосрочен план.Стабилното търсене увеличава отдаването под наем. Очакванията са, че ще се засили предлагането в средносрочен план.

Вижте нашите оферти за офиси под наем в столицата


  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване