Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Един от 8 купувачи е от провинцията

2015-07-20   |  Монитор, 20.07.15

Средната обща покупна цена на апартамент в София е 75 000 евро и остава съпоставима с тази през 2014 г, сочи анализ на имотна агенция. За разлика от миналата година през първото тримесечие преобладаваха покупки не евтини имоти на цени до 50 000 евро, а през второто тримесечие купувачите вече са много по-уверени и се активизираха покупките в средния и високия ценови клас.

През второто тримесечие средната цена на продадените апартаменти в София e 780 евро/кв.м при 771 евро/кв.м за предходното и 735 евро/кв.м за второто тримесечие на 2014 г. Съответно нарастването на цените на имотите в София е в размер на 6% на годишна база и 1% спрямо предходното тримесечие.

Покупките на 3-стайни апартаменти имат тотален превес през изминалите месеци. Те съставляват почти 50% от продадените жилищни имоти. Двустайните са едва една четвърт от реализираните продажби, 15% са многостайните апартаменти, а 10% - къщи. Делът на купените тристайни апартаменти нараства за сметка на двустайните. Това е съществено изменение на структурата на продажбите на жилищни имоти спрямо първото тримесечие, когато двустайните и тристайните бяха с почти равен дял.

Новосключените сделки за продажба на жилищни имоти в София сочат ръст с 50% на годишна база. През първото тримесечие отчетеното годишно нарастване на обемите продажби беше 30%, т.е. виждаме, че процесът на активизация на пазара се ускорява, а изминалото тримесечие се превръща в най-успешното от няколко години насам за имотния пазар в столицата. С 6% са се увеличили цените на продадените жилища в столицата за последните 3 месеца Една от всеки осем покупки в последно време в София се прави от хора от провинцията, твърдят столични брокери.

„За първи път от 2008 г. отбелязваме едновременен ръст на всички ключови показатели на имотния пазар - обеми продажби, цени на имотите на база реално сключени сделки, обеми новоотпуснати кредити и активност в строителния сектор с повече издадени разрешителни за строеж и стартирало ново строителство”, казва Полина Стойкова от Bulgarian Properties. „Инвестиционният интерес към София нараства и все повече хора от различни градове от страната влагат в имоти в столицата като стабилен пазар с добри перспективи за развитие“, допълва тя.

2015 г. ще бъде преломна при градските имоти и особено за най-големия пазар, какъвто е София, прогнозират от агенцията. Очаква се темпът на нарастване на цените и продажбите да се запази сходен до края на годината и да има ръст от около 6-7% за цялата година, което определено ще даде по-голяма увереност на всички пазарни участници.


  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване