Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Сделки с имоти и без енергиен паспорт

2008-12-16   |  Пари, 10.12.2008 г., Радостина Маркова

Енергийният сертификат не е задължителен при продажба и отдаване под наем на недвижими имоти. Това заяви председателят на нотариалната камара Димитър Танев по повод новоприетия Закон за енергийна ефективност, който предизвика смут на пазара на имоти. Той се позова на липсата на санкция и на текстове от конституцията, които защитават правото на собственост.

Права

Законът гласи, че при продажба или отдаване под наем на сгради или части от тях трябва да се представи сертификат за енергийна ефективност. Не е записано обаче какво се случва, ако това не бъде спазено, обясни нотариус Танев. От друга страна, не може със закон да се ограничава правото на собственост и на разпореждане с нея, което е гарантирано от конституцията, допълни той.
Подобен мотив изтъкна и омбудсманът Гиньо Ганев, който се закани да атакува закона в Конституционния съд. В подкрепа на тази теза юристи от агенция Бългериан Пропертис поясниха, че от окончателния текст на закона е отпаднало изискването енергийният сертификат да е част от документите по сделките с имоти. Това означава, че нотариусът не е длъжен да го изисква и липсата на сертификат не е основание сделката да бъде спряна, обясниха те. Подобно тълкуване дадоха и от Министерството на икономиката и енергетиката. Директорът на Агенцията за енергийна ефективност Таско Ерменков обаче призова към спазване на закона. Да, няма санкция, няма срокове, но в закона пише, че тези сертификати са задължителни, заяви той.

Отсрочка

Брокерите на имоти подкрепят енергийните сертификати, но смятат, че са подранили. Според управляващия съдружник в Бългериан Пропертис Никола Стоянов енергийният документ е в духа на популярните в развитите страни мерки за пестене на енергия. Така самите купувачи са наясно за какво плащат. Нужен е обаче гратисен период, посочи той. Управителят на Явлена Страхил Иванов също смята, че трябва да има отсрочка за въвеждане на сертификатите, най-малкото заради липсата на достатъчен брой подготвени фирми за енергийно обследване.

Разгледайте нашите горещи предложения


  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване