Европейско удостоверение за наследници влиза в сила догодина

2014-10-20   |  Dnes dir bg, 18.10.2014

Наследниците на българи, които живеят извън страната и имат имот там, ще трябва да си изваждат европейско удостоверение за наследство. Това съобщиха за БНТ от Камарата на нотариусите в България.

Вероятно таксата за издаването на документа ще се определи от МС догодина. Европейското удостоверение за наследници ще бъде задължително за поне 1 500 000 българи, които живеят извън България.

"Ще бъде една унифицирана форма за цяла Европа. Тя не заменя националните удостоверения за наследници, които в България се издават в общините", коментира нотариусът Теодора Вуцова.

Документът ще е наложителен, когато починалият е живял в чужбина и е придобил недвижим имот там. Удостоверението ще се издава в съответната държава. Ето какво трябва да направят живеещите българи в чужбина. Например в Испания:
"Въпреки че са български граждани и се обърнат към нотариус в Испания, то той ще е този, който ще е компетентен да издаде ЕУН и с него да определи кръга от наследници, кое е приложимото право и има ли заветници", посочи Вуцова.
Евродокументът няма да е нужен, ако наследодателят е починал в България, а наследниците му живеят в чужбина.

Изискването е част от така наречения регламент 650 на ЕС, който важи за 25 от 28-те страни членки. Влиза в сила от 17-ти август догодина и няма да важи за придобитите преди това имоти.

И още промени в българското законодателство, но по отношение на имотните скици. От Камарата на нотариусите и Агенцията по кадастъра напомниха, че издаването на скиците за имоти у нас вече не става на хартия, а по електронен път. За това услугата е с 30 на сто по-евтина. До онлайн системата на кадастъра нотариусите вече имат пълен, но строгорегламентиран достъп.

"Тази възможност е създадена, за да бъде облекчен целият процес заради собствениците и за да се гарантира верността на скиците и да не се манипулира информацията", заяви Мария Пирянкова, главен секретар на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

При изповядване на сделката собственикът заявява скицата на нотариуса и с електронния си подпис той прави заявление до кадастъра.

След одобрение от агенцията скицата е готова за нотариалното производство. За да няма манипулации, ще се работи по образци.

Вижте нашите юридически услуги

  прочети повече статии

Сподели
Vitosha View - емблематичен комплекс в полите на Витоша
Витоша Вю е висок клас жилищен комплекс в кв. Кръстова вада в София. Съчетанието на модерна градска среда и непосредствена близост до Витоша създава усещане за дом, с комфорт и удобство, с бърза комуникация и красиви градини с много зеленина.
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване