Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Брокери на имоти: Финансовата криза отрезви пазара

2008-10-03   |  Дневник, 03.10.2008 г., Зорница Маркова

Финансовата криза има и своето положително влияние върху пазара на имоти в България, защото го е предпазила от пренасищане и дори балон. Това е мнението на някои от експертите и консултантите в сферата на имотите у нас.

Кризата на практика се отразява във всички сегменти на пазара - както при жилищните имоти, така и при бизнес проектите. Резултатите са налице - вече редица предприемачи се отказаха от инвестициите си в планинските и морските курорти, които и бездруго вече са презастроени. Друг от застрашените сегменти - този на търговските центрове, също очаква отрезвяване. В момента има няколко десетки проекти за молове на всевъзможни места из страната, но само част от тях ще се случат на практика, коментират от бранша.

"Като цяло намираме тази ситуация повече за здравословна, отколкото притеснителна. Това означава, че само проекти със солиден капацитет на инвеститора, добра концепция и дългосрочна стратегия ще започнат своята реализация", коментира единият от мениджърите на "Колиърс интернешънъл" Давид Давидов.

"Все пак смятам, че световната финансова криза дойде в България навреме дотолкова, доколкото нашият имотен пазар имаше нужда от отрезвяване, за да избегнем имотния балон, който се наблюдаваше в Ирландия, Русия, Румъния, Казахстан и Латвия", каза и Михаил Чобанов от агенцията за имоти "Бългериън пропъртис".

Според Сергей Койнов от "Фортън интернешънъл" финансовата криза има влияние във всички сектори. Това се отнася и за офисите, където има проекти за нови 1.5 млн. кв.м, които трябва да бъдат изградени през следващите месеци и години. Това е няколко пъти повече от сега съществуващите офис площи и далеч над търсенето и необходимостта на пазара. "Доста от проектите обаче няма да се реализират толкова бързо или пък изобщо няма да се случат. Добрите проекти ще продължат да бъдат изграждани, но на фази. Надявам се, че инвеститорите няма да допуснат пренасищане на пазара", каза Койнов.

Всички проблеми и нови тенденции ще бъдат обсъдени следващата седмица на конференцията BalREc в столичния хотел "Шератон".
  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване