Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Европейската криза притиска глобалния пазар на жилища

2012-06-12   |  investor.bg, 04.06.2012

Глобалният индекс на цените на жилищата на Knight Frank записа през 12-те месеца до март 2012 г. най-слабото си представяне от рецесията през 2009 г. насам, съобщи онлайн изданието Europe Real Estate.

За периода индексът е нараснал само с 0,9%. Цените на жилищните имоти в глобален план са без промяна през първото тримесечие на 2012 г. спрямо последното на 2011 г., но за първи път от четвъртото тримесечие на 2009 г. насам годишният растеж е под 1%.

Съмненията около бъдещето на еврозоната и твърдите усилия на азиатските правителства да охладят пазарите си и да предотвратят спекулативните инвестиции оказват влияние върху световните жилищни пазари.

Отслабващото доверие се дължи на проблемите в еврозоната, решението на Международния валутен фонд (МВФ) да ревизира в низходяща посока прогнозите си за икономическия растеж на региона и опасенията, че възстановяването на глобалната икономика така и не успява да набере реална скорост.

Според МВФ през 2012 г. глобалната икономика ще нарасне с 3,3%, докато предишната прогноза бе за 4%, а БВП в еврозоната ще се свие с 0,5%, като по-рано от фонда очакваха ръст от 1,1%.

Несигурността около дълговата криза в Европа и политическата парализа в Гърция влияят върху решенията на инвеститорите и потребителското доверие в световен мащаб.

Същевременно безработицата в Европа расте заради съкращенията на държавните разходи, което на свой ред води до спад на заплатите и разполагаемите доходи и отслабването на търсенето на домакинствата.

Средно цените на жилищата в Европа са без промяна за годината до март 2012 г. Най-силен ръст е регистриран в Естония - 13,9%, а най-слаб - в Ирландия (-16,3%).

В Азия средно цените на жилищата през изминалата година до края на март са нараснали с 2% в сравнение с феноменалните 16% през първото тримесечие на 2010 г. Ръстът за региона продължава да е над средния за света, но маржовете са се свили значително.

Според Knight Frank следващите три до шест месеца ще са от изключително значение за глобалните жилищни пазари. Ако недоволството в Испания и Гърция бъде овладяно, а Франция и Германия се съгласят да следват твърд курс на политики за стимулиране на растежа, кризата би могла да бъде облекчена.

При всички положения обаче индексът едва ли ще тръгне по-сериозно нагоре преди 2013 г., посочват от компанията.

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване