Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Високото предлагане свали цените на имотите

2009-07-13   |  Десислава Янкова, Новинар, бр. 156, 11.07.09, с. 6

Предвид нестабилната икономическа обстановка в страната все повече хора се запитват и се обръщат към консултанти за съвет дали да си купят жилище или да наемат. И двата варианта имат своите предимства и недостатъци. В краткосрочен план определено по-изгодно излиза наемането на апартамент. Ако клиентът смята да се задържи за по-дълъг период в жилището, то по-добрият вариант е собствеността.

Да се определят реалните разходи за притежаването на собствен дом или за наемането на имот не е лесна задача. В цената на собственото жилище влизат данъци, поддръжка и ипотечни вноски. Ако се наеме жилище краткосрочно, ще трябва да се плати значителна сума на брокер, месечен наем, скоро след което трябва да се плати отново, когато дойде време за покупка на собствен дом.

През последните месеци цените на недвижимите имоти паднаха драстично. Особено чувствително намалението се усеща в столичните квартали, като в централни райони като „Витоша” цената на квадратния метър е паднала до около 1800 евро. Около 1500–1600 евро струва квадратният метър в кварталите „Лозенец” и „Изгрев”.

Според брокери от агенцията за недвижими имоти „Бългериан Пропъртис” все по-често продавачите смъкват около 15 процента от цената на жилището, която е обявена в офертата за продажба или наемане, при провеждане на преговорите около сделката.

В момента жилищата се продават на цени от 20 процента до 35 процента по-ниски от стойностите на имотите през миналата година.

Информацията относно падащите пазарни цени на имотите накара повече хора да проверят отново възможностите си за покупка на жилище и получаване на ипотечен кредит. По данни на консултантската компания „Кредит център” запитванията за ипотечни заеми през месец май са нараснали с 20 процента спрямо предходния месец.

По-ниските цени на имотите накараха купувачите да инвестират и в по-големи или малко по-луксозни жилища. Това покачи средния размер на отпуснатите ипотечни кредити и той достигна до средно 39 200 евро за страната при малко над 35 000 евро за предходния месец, сочат данни на компанията. Въпреки това според анализ на финансовия портал moitepari.bg лихвите по ипотечните заеми, предлагани от банките през последните месеци, са се покачили с 1-2 процента.

За да се изчисли дали наемането е по-изгодно от купуването, най-добре е да се пресметне цена при покупка и цена при наем на сравними жилища в конкретния избран район. Формулата е следната – цената на апартамента, който бихте искали да купите, се разделя на годишния наем, който бихте плащали за подобен имот. Като се види каква ще е вноската по ипотечния заем и колко ще струва жилището на месец, може да се прецени кой вариант – наем или на заем, е по-изгоден. Наемателите поемат също риска да не уцелят подходящия момент на пазара, когато решат да купуват.

Колкото по-дълго съотношението цена-наем е в полза на клиента, толкова по–изгодно излиза наемането, обясняват брокери.

От началото на годината средният спад на наемите в столицата е близо 20 процента. Сегашните, по-ниски нива на наемите изкушават много клиенти да започнат да търсят нови апартаменти на по-изгодни цени, показват наблюденията на брокери. Предпочитани продължават да бъдат двустайните жилища, като статистиката на агенцията за недвижими имоти „Явлена” показва, че близо половината от сключените сделки за наем са именно за такъв тип апартаменти.

Основно жилища продължават да се търсят в източните и южните квартали на столицата. В момента предлагането там е най-високо заради интензивното строителство през последните години. Рязко се увеличи предлагането на необзаведени жилища, като обяснението е, че хората нямат пари да си закупят нужните мебели и уреди. Около 30 процента е разликата в наемната цена на два сходни апартамента в зависимост дали са обзаведени или не.

Първото нещо, за което трябва да се помисли преди покупката на жилището, е внимателно да се обмисли какъв е наличният бюджет. Също така типът на имота и районът, в който клиентът желае да живее. Според брокерите е добре да се обърне внимание на локацията – близост до супермаркети, училища и детски градини, паркове, зелени площи. Пътната инфраструктура и градският транспорт също са от решаващо значение.

При наемането на жилище предимство е да се използват услугите на професионален консултант. Той често разполага с информация за привлекателни имоти, които предстои да се освободят, но все още не са обявени на пазара. И в този случай е важно да се определи какви са наличните финанси, които могат да се ползват за наемането на жилище. Също така да се определи видът на имота – дали наемателят има нужда от гарсониера, по-голям апартамент или дом в така наречените комплекси от затворен тип.

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване