Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Всеки втори хотел в Банско се продава, но купувачи няма

2012-06-19   |  Mediapool.bg, 18.06.12

На фона на протестите срещу и за спорния Закон за горите хотелиерският бизнес в Банско е замрял и всеки втори хотел в планинския курорт търси нов собственик. Продават се както къщи за гости на три етажа за 177 хил. евро, така и петзвездният хотел “Тамплиер” за близо 17.4 млн. лв. Това показва справка в сайтовете за имоти и наблюденията на брокери.

Над 35 хотела за продажба са обявени на imot.bg. Средната им цена на квадратен метър е около 560 евро. Става въпрос за реално работещи хотели, които имат договори с туроператори. Реалният им брой обаче е много повече, защото голяма част от тях не са обявени публично за продажба, коментираха брокери. Според тях може да се каже, че всеки втори хотел се продава. По данни на общината броят на хотелите в Банско е около 125.

Причините
Дългове или търсене на свободни средства за инвестиране в друг бизнес са основните причини за продажба на хотелите.

Част от пуснатите на пазара хотели са заложени в банки като обезпечение, като кредитите не се обслужват и с продажбата им се занимават частни съдебни изпълнители.

Такъв е случаят с “Тамплиер”, който е собственост на фалиралата “Алма тур”, която миналото лято блокира стотици руски и скандинавски летовници на морето и те имаха проблем с прибирането си в родината. Хотелът е бил заложен през август 2010 г. като обезпечение срещу кредит от над 13.9 млн. лв., даден от Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк, съобщи в.”Струма”. Търгът за хотела е обявен за 20 юни при начална цена от 17.398 млн. лв.

По искане на ОББ се продава и хотел “Аспа Вила” в село Баня с минерална вода. Публичният търг е насрочен за 16 юли с начална цена от 1.224 млн. лв.

Миналото лято СИБанк придоби хотел “Катарино”, след като инвеститорът “Балканстрой” не можеше да обслужва кредита си от 9.4 млн. евро и от тогава банката му търси купувач. Хотелът беше любимо място за семинари на държавните ведомства и срещи по времето на тройната коалиция.

Цени
Спадът на цените на имотите, който започна през 2009 г., продължава и през тази година, отчитат брокерите. Това важи не само за хотелите, но и за жилищата в апартаментните комплекси.

Трудно е да се даде средна цена на хотел, защото зависи от множество фактори – звезди, екстри като минерална вода, спа и допълнителни услуги, размери, договори с туроператори и т.н.

От качените обяви може да се каже, че разработен семеен хотел на три етажа с площ от 500 до 700 кв.м може да се купи на цена от 170 хил. до 460 хил. евро, което е съизмеримо с търсените цени на къща в полите на Витоша край София.

Въпреки изгодните на пръв поглед цени до сделки обаче трудно се стига, защото продавачите са много, а купувачи липсват, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на Бългериан Пропертис.

Жилищата в апартаментните комплекси са още по-ниски и реално сделки се сключват на цени от 280 до 350 евро/кв.м.

Разгледайте всички наши хотели в Банско за продажба

  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване