Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Срив от 30% в търсенето на морските имоти

2008-10-07   |  Черноморски фар, 07.10.2008 г., Женя Атанасова

Спад от 10 до 20% на цените на ваканционните апартаменти по Черноморието очакват брокери. С минимум 30% пък ще се свият продажбите през следващата година. Въпреки тези песимистични прогнози, имотите на първа линия с правилна концепция и добра инфраструктура няма да усетят финансовия трус. Това коментира Михаил Чобанов от Bulgarian Properties.
Все повече инвеститори се оттеглят от пазара, като продават парцелите с готовите проекти, други замразяват строежите си в очакване на по-благоприятна икономическа конюнктура.

Според Чобанов, най-трагично ще е положението при некачествените имоти, които се намират на голямо разстояние от морския бряг или в сгради, които не разполагат с нужните екстри или са лошо управлявани. Продажби в такива сгради ще се реализират изключително трудно. И то при условие, че строителните предприемачи склонят да продават на себестойност, за да се освободят от продукцията си. По Черноморието вече са факт цени под 500 евро, въпреки, че строителните материали и заплатите в бранша скочиха значително.

''Предвиждам продажбите на готови проекти да продължат да се увеличават и то по цялото Черноморие'', каза още Чобанов.

Според него много хора със свободни парични средства, без да имат представа от строителство, закупиха имот, проектираха го и го нарекоха проекта на живота си. Точно този тип неуки инвестиции нямат никакъв шанс да бъдат реализирани, нито сега, нито в бъдеще.

''Искрено се надявам ситуацията с недовършените и забавени проекти от зимните курорти да не се пренесе и върху Черноморието'', каза още Чобанов.

В същото време световната ипотечна криза отдръпна много чужди потенциални инвеститори. Други, които закупиха имот с ипотека, днес не могат да обслужват кредитите си. Така десетки хиляди апартаменти излязоха за втори път на родния пазар. Мнозина пък се страхуват да влагат парите си в имоти в чужбина.

''Единици са обаче случаите на закупени с ипотечен кредит ваканционни имоти от наши клиенти'', коментира топброкерът. Той е и категоричен, че през следващите месеци родните купувачи могат да се сдобият с имот на морето или в планинските ни курорти на много атрактивни цени.

Разгледайте нашите горещи предложения


  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване