Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотите остават под натиск от началото на годината

2011-05-12   |  Имам имот, бр.4, 05.2011, със съкращения

Относителна стабилизация на жилищния пазар, леко нарастване на броя на сделките, продължаващ, макар и минимален спад на цените и слаб оптимизъм за следващите месеци. Това кратко определение на ситуацията след първите месеци на тази година сякаш буквално повтаря края на миналата година. Някакви проблясъци има само в част от големите градове и, като се имат предвид демографските процеси, сериозни промени трудно могат да се очакват.

Средното намаление на жилищните цени у нас през първото тримесечие на тази година е 2,3%, отчете националната статистика. На годишна база спадът е 5,6%. През това тримесечие нарастване на средните цени има само в 5 областни града, но то е много слабо и на практика пренебрежимо, като се изключи ръстът от над 2% в Русе и Бургас. Статистиката не следи движението на цените на новопостроени апартаменти. Но тъй като от дълго време насам сделките с жилища са главно от вторичния пазар, данните отразяват коректно тенденциите. Продължаващ спад на цените в столицата сочи индексът на агенция за недвижими имоти. За първото тримесечие на тази година той е бил 5,2 на сто, а на годишна база - 9,4 на сто. През първото тримесечие в Пловдив спадът е с 6,7%, докато във Варна индексът отчита лек растеж от 1,9 на сто. Намаленото потребление е основен фактор за негативната тенденция, твърдят анализаторите на компанията. Но високият темп на инфлацията би могъл да доведе до повишен интерес към имотите, ако те бъдат предпочетени като инструмент за съхраняване на спестяванията.

Слаб положителен знак за пазара виждат от „Бългериан Пропертис". Според анализа на компанията все още ръстът на продажбите през първото тримесечие на тази година е по-скоро символичен - с едва 3% спрямо първото тримесечие на 2010 година. Но техните данни отчитат двойно увеличение на продажбите в София спрямо същия период на миналата година.

Активността на жилищния пазар продължава да бъде основно в ниския и високия ценови сегмент, сочи анализът на „Бългериан Пропертис". Продажбите са на цени до около 60 000 евро и над 150 000 евро. Най-евтиният продаден апартамент през първото тримесечие е 27 000 евро, а най-скъпият - 325 000 евро. Цените на квадратен метър, на които се сключват сделки, варират между 500 и 1100 евро, като средната цена на сключените в София сделки от началото на годината е 830 евро на кв. м. През последното тримесечие на 2010 г. измерените от компанията средни цени на квадратен метър са били 930 евро, а през първото тримесечие на 2010 година - 1040 евро. Реално има спад от 10% в средните цени на сключените сделки с апартаменти в София спрямо предходното тримесечие. Но това се дължи основно на преобладаващите продажби в по-ниския ценови сегмент от началото на годината, докато през предходното тримесечие продажбите са били основно във високия сегмент, се подчертава в анализа.

Като цяло средните цени в столицата през 2010 година са се движели между 840 и 870 евро на кв. м през по-голямата част от годината и запазват стабилност. Имотният пазар в София е водещ за определяне на пазарните тенденции в цялата страна, тъй като на него се реализират най-голям обем продажби на най-високи цени. В същото време данните от националното преброяване, оповестени от националната статистика, сочат, че това е и градът с най-много жители и най-голям прираст на населението през последните 10 години. Смятаме, че София ще продължи да приема вътрешни миграции усилено и през следващите години, защото тук перспективите за добре заплатена работа са значително по-добри от тези в другите населени места на страната, се казва в анализа на „Бългериан Пропертис".

Този приток от население към столицата ще генерира търсене на имоти. Това ще бъде причина да се изчистят залежалите свободни имоти на пазара и в рамките на 2 години строителството на нови жилища в София да се активизира.

Ваканционни имоти
За разлика от пазара в София, първото тримесечие на 2011 година не беше успешно за имотния пазар в ски курортите, сочи анализът на „Бългериан Пропертис". Интерес към тях няма, а броят на продажбите е спаднал с 50% през тази година спрямо същия период на миналата година. Според компанията това всъщност е бил най-слабият активен ски сезон за продажба на имоти в планинските ни курорти, откакто съществува този пазар. Обикновено с началото на ски сезона се засилва и интересът към покупка на имоти в ски курортите, като тази тенденция се е запазила дори и в периодите на най-голяма криза за пазара - зимите на 2008/2009 и 2009/2010 г. През този сезон обаче се отчита голямо отдръпване от пазара в ски курортите и много малко реализирани продажби. Гърците, които миналата година започнаха да купуват имоти в Банско, се отдръпнаха тотално заради сериозната икономическа криза в тяхната страна. Руснаците, основни купувачи на ваканционни имоти, проявяват слаб интерес към ски курортите, а англичаните все още липсват от пазара, макар че има тенденция на завръщане на интереса към най-евтините имоти (до 20 000 евро) и реализиране на продажби на британци през този сезон. Българите имат слаб интерес и така кръгът на потенциалните клиенти за покупка в Банско и ски курортите е много свит.

Като цяло предлагането в ски курортите е нараснало двойно спрямо зимата на 2010 година. Това са предимно препродажби на напълно завършени и дори обзаведени апартаменти от чужденци - най-вече британци и ирландци. Обявените от началото на годината офертни цени в Боровец са между 950 и 1600 евро на кв. м. В Пампорово офертните цени на новообявените за продажба имоти варират между 650 и 1200 евро на кв. м. В тези два курорта сделките са изключителна рядкост. В най-големия ски курорт Банско, където предлагането е най-голямо, цените варират между 350 и 800 евро на кв. м. На база продадени апартаменти средните цени в Банско от началото на годината са 585 евро на кв. м. Става дума за напълно обзаведени апартаменти в работещи комплекси. Това представлява спад от 10% спрямо нивата, на които са се сключвали сделки през 2010 г. (650 евро на кв. м). Най-ниските цени, на които се купуват апартаменти в Банско, са 430 евро на кв. м за обзаведени апартаменти, а като бюджет похарчените суми за апартамент в курорта започват от 18 000 евро и стигат до 45 000 евро. До сделки се стига след преговори и намаляване на обявените цени с около 10%. Тъй като има предлагане на изгодни имоти, а продажбите намаляват, то остава под въпрос дали в момента цената изобщо е решаващ фактор за покупката на имот в Банско, подчертават анализаторите на компанията.

Извън Банско единични продажби има в Пампорово, а интересът към Боровец е почти нулев, почти няма и запитвания. Реализираните продажби на апартаменти в Пампорово са на цени 450 - 500 евро на кв. м. Цените в Пампорово много повече се доближават до цените в Банско и в тези курорти има някакъв пазар, докато цените в Боровец са далеч по-високи, отколкото настоящите купувачи са готови да предложат и там пазар на практика липсва от 2 години насам.

Интересен факт за пазара на ваканционни имоти е, че през тази зима интересът към летните курорти не намаля и именно там се реализираха най-много продажби извън столицата, отбелязват от „Бългериан Пропертис". Това важи предимно за Южното Черноморие, където броят на продажбите е нараснал с 40% спрямо зимата на 2010 г., докато интересът към курортите около Варна е намалял. Основните продажби по Южното Черноморие се реализират в Слънчев бряг - напълно обзаведени апартаменти на цени между 400 и 700 евро на кв. м, а като общи бюджети варират между 25 000 и 70 000 евро. Преобладават продажбите на апартаменти между 25 000 и 30 000 евро.

Средните цени в този комплекс на практика са същите като през 2010 г. Както и в зимните курорти, продажбите се осъществяват изключително и само с напълно обзаведени апартаменти в работещи комплекси. Купувачите са основно руснаци, но при най-високия ценови сегмент интерес проявяват и британци. Има и купувачи от страни като Швеция и Германия, които не са сред традиционно присъстващите на българския пазар. По Северното Черноморие интересът към имоти в курортите около Варна е доста слаб. Едва в последно време се отчита интерес и сключване на сделки с луксозни имоти в самия град Варна - за апартаменти и къщи над 100 000 евро. Също така от края на 2010 г. има известно нарастване на интереса към селски къщи около Варна навътре от морето.

Селски имоти
Според анализа на „Бългериан Пропертис" от началото на тази година има засилване на интереса и продажбите на къщи в околностите на Бургас и Слънчев бряг. Пазарът на къщи в този район беше замрял от началото на кризата, а дори и преди това, тъй като цените бяха доста високи, а предлагането - ограничено. През изминалия зимен сезон 30% от продажбите в района на Южното Черноморие са на къщи на цени между 25 000 и 40 000 евро - в много добро състояние, готови за обитаване и дори обзаведени. Активизация на интереса има и към селски къщи в района на Вели¬ко Търново - основно към добре поддържани и ремонтирани, готови за обитаване на цени между 20 000 и 35 000 евро. Обемът на продажби на селски къщи общо за страната в първите три месеца на тази година спада спрямо предходното тримесечие с около 35% и с 15% спрямо първото тримесечие на 2010 г. Средни цени на продадените през първото тримесечие селски имоти по региони:

- Област Бургас - ЗЗ З00 евро
- Област Ст. Загора - 10 880 евро
- Област Пловдив - 9 200 евро
- Област Велико Търново - 21 000 евро
- Област Монтана - 6 000 евро
- Област Плевен - 3 700 евро

Като цяло пазарът на жилищни и ваканционни имоти в страната остава под натиск. Сравнително високата безработица и продължаващата несигурност за тенденциите в развитието на икономиката в краткосрочен период ще оказват задържащо влияние върху имотния пазар. Върху инвестициите отвън влияят трудностите със справянето с дълговата криза в Европа, както и политическите и природните катаклизми в глобален план. В този смисъл и прогнозите в краткосрочен и средносрочен период са доста несигурни. Засега общото настроение сред посредниците на недвижими имоти остава минорно, а очакванията за сериозен растеж на пазара се отлагат за неопределено бъдеще време.

  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване