Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотите вече са дългосрочно вложение

2011-05-25   |  Имотът, който търсите, бр.5, 06.2011

Голяма разлика в движението на продажните цените и тези на наемите. Това е констатацията, която биха направили повечето анализатори, които разглеждат пазара на недвижими имоти в България и по-специално сегмента на жилища. Преди кризата темпът на нарастване на цените беше много бърз, да не кажем главоломен, докато наемните нива се покачваха едва-едва. Причината беше, че преобладаващата част от сделките за покупко-продажба се реализираха със заемен капитал, кредит, т.е. чужди пари. При наемите логиката на мислене е друга.

Анализирайки наемните нива на жилищата, сп. "Имотът, който търсите" помоли за коментар Полина Стойкова, Оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES:

Причината за по-бързото поскъпване на цените на имотите спрямо наемните нива може да се търси в равнището на доходите на населението. Все пак наемите трябва да са съобразени с доходите и може би те са отразявали по-реално ръста на пазара.

В момента доходите са по-скоро замразени, но фактори като несигурност и по-голямо предлагане оказват влияние върху наемите. В София средно може да говорим за нива около 200-250 EUR/месец, докато преди кризата бяха 450 EUR/месец.

Възвръщаемостта зависи най-вече от това кога е купен имотът. Тя ще се увеличи, ако жилището е придобито по време на пика на пазара. Ако днес се купи подобен имот, сметките ще са различни, тъй като отчитаме спад на цените с около 40%. Когато говорим за срок на връщане от направената инвестиция, трябва да отчетем и нарастването на стойността на самия имот. За десет години имотите са поскъпнали с 200%. Ако жилището е купено през 2000-та година, през 2010 г. то е три пъти по-скъпо.

Същото се отнася и за хората, които са инвестирали в по-качествено строителство, в централни или предпочитани райони. Подобни имоти са запазили стойността си. Ако обаче покупката е реализирана през 2008 г., то недвижимостта вече е обезценена. Това е цикличността на пазара, но ако имотът се държи дълго време, този спад би следвало да се преодолее и инвестицията да бъде печеливша в дългосрочен план. Тези, които са купили в годините 2005-2008-а и продават сега, не реализират печалба.

Минимална печалба или поне не на загуба има за собственици, които са купили в периода 2004-2005 г. и поради едни или други причини е трябвало сега да продадат. Ако не е належаща продажбата, нека изчакат две-три години.

Когато говорим за възвръщаемост, освен факторите „цена" и „наем", трябва да се гледа и финансовият ресурс. Ако е купен със собствени средства е едно, но ако се изплаща кредит трябва да се добави лихва и други компоненти. Необходимо е да се направи сравнение между възвръщаемостта от инвестиция в имот и в други видове активи - фондови пазари, злато, независимо че у нас 80-90% от богатството на едно домакинство е имотът и това си остава сигурна инвестиция.

Разгледайте всички наши оферти на ЖИЛИЩА ПОД НАЕМ

  прочети повече статии

Сподели
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване