Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотите в Банско поевтиняха със 70%

2016-02-16   |  Труд, 16.02.16

Цените на имотите в Банско паднаха с около 70-80% в сравнение с пиковите си стойности отпреди 7-8 години. Това разказа пред „Труд” изпълнителният директор на компанията за недвижими имоти Bulgarian properties Полина Стойкова. „В пика се продаваха имоти по 1300 евро за квадратен метър, а сега има и сделки за 300 евро”, разказа Стойкова. Сред причините за този спад е отливът на британските клиенти, които изкупуваха масово жилища в зимния курорт. „Нямаше кой да замести това търсене, а имаше свръх-предлагане в един момент, когато много комплекси бяха построени”, допълни тя.

Българите купуват в Боровец

Руснаците никога не са били особено голяма група в ски курортите, тъй че техният отлив не се усеща толкова силно там, колкото по морето, разясниха от Bulgarian Properties.

В момента сред топ купувачите в ски курортите са англичани, македонци и турци. Според брокерите в Банско броят на сръбските клиенти, които купуват имоти в града, непрекъснато расте. Причината за това е високата цена на жилищата в родината им. „Първата група купувачи са англичаните и западноевропейците. Във втората са българите, тъй като през последните години те видяха добрите цени и възможностите в ски курортите”, каза Стойкова. Сънародниците ни купували най-вече в Пампорово и Боровец, докато мераклиите за имот в Банско са от най-различни националности. „Руснаците също проявяват интерес, но само разпитват, без да се стига до сделки”, разказа Яна Янчева от строително-инвестиционна компания „КП - Имобилиен".

Повече продажби

Като цяло и в трите големи зимни курорта се наблюдават повече продажби спрямо същия период на миналата година. Тази тенденция съвсем естествено води и до стабилизиране на цените и първи плахи ръстове от 7 години насам. „Спадът на цените в Банско вече е прекратен и виждаме слаби нараствания с 2-3% през последната една година”, поясни Стойкова. Така в момента средната цена на квадратен метър в Банско е около 300-400 евро. Между 350 и 400 евро вървят имотите в Пампорово.

Жилищата в най-близкия до столицата зимен курорт Боровец излизат най-скъпо - около 600 евро за квадрат.Най-предпочитаният ваканционен имот в зимните курорти е двустайният апартамент със спалня и дневна, твърдят експертите. Подобно жилище върви средно по 20-30 хил. евро в зависимост от местоположението. Сред изискванията на клиентите са ваканционните им имоти да са напълно обзаведени и по възможност да са в комплекси с целогодишно функциониращи атракциони. „В подобни комплекси цените достигат средно 650 евро на квадрат, а най-ниските са около 450 евро. Квадратурите са от по 50-75 квадрата”, разказа за ситуацията в Банско Яна Янчева.

Разгледайте имоти за продажба в Банско

Вижте имоти за продажба в Боровец

Вижте имоти за продажба в Пампорово


  прочети повече статии

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване