Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотите в Гърция поевтиняха

2015-07-27   |  Труд, 27.07.15

Доста преди да започнат сегашните финансови проблеми на Гърция, българи купуваха имоти предимно в северната част на южната ни съседка. Сред тях е и сегашният президент Росен Плевнелиев. Този процес започна още през 90-те години, но така и не надскочи определени граници, допреди 5-6 години, когато все по-масираното пътуване за почивка в южната ни съседка не почна да провокира интереса и към покупката на ваканционен имот.Гърция ни привлича заради своята близост и бърз достъп с автомобил, прекрасната природа, приятния климат с дълъг летен сезон, разнообразните плажове, кристално чистите води и не на последно място - достъпните цени на имотите. Макар да няма точни данни колко българи притежават имоти в южната ни съседка, видимо напоследък все повече агенции-предлагат такива покупки. Самият факт, че повечето организират оглед на място с български брокери, говори, че на тази пазарна ниша се гледа все по-сериозно.

Какво се предлага на юг от Кулата

Почти всички агенции, които предлагат имоти в Гърция, съсредоточават офертите си в Северна Гърция, и то най-вече по крайбрежието или по-точно в често посещавания от българи район на Кавала и близкия остров Тасос. Засега няма оферти за световноизвестни дестинации като Миконос или Закинтос, където имоти притежават холивудски величия и милиардери. Долната граница на цените е 40 000 евро, горната - над 1 млн. евро. Макар и сравнително малко на брой, се предлагат и бизнес имоти - таверни, кафенета, малки хотелчета, магазини, складове. Прави впечатление, че част от офертите са за започнати, но недовършени малки търговски центрове, най-често на един до три етажа. Офертните им цени на пръв поглед са поне с около 30-40% по-високи от аналогични имоти в България, но и тук, както и у нас, цената подлежи на договаряне.

Най-често имоти в Гърция предлагат сравнително малки агенции в района на Благоевград, Сандански, Петрич. Например BGPS от Сандански предлага мезонети в Халкидики, Кавала и остров Тасос и парцели в Тузла, Кавала, Ставрос и Неа Врасна, както и къщи в Скала Потамяс на остров Тасос. Макар че и в нейното портфолио повечето предложения започват от 40 000 евро, има и малки апартаменти, чиито цени са 15-30 000 евро.

Безспорно най-голямата българска агенция, предлагаща гръцки имоти, е „Бългериън Пропъртис" - компания по принцип специализирана във ваканционни имоти. В нейното портфолио има над 2000 гръцки предложения. Те са предимно в района на полуостров Касандра на Халкидики, повече в селищата, разположени във вътрешната част на полуострова, която гледа към втория ръкав. Предлагат се и вили на полуостров Ситония, където ваканционните селища Никити, Вурвуру, Неос Мармарас и други привличат все повече туристи заради кристално чистите води, спо-койствието и популярните бийч барове, които се считат за едни от най-добрите на Халкидики.

Друга част от имотите на „Бългериън Пропъртис" са в населените места преди Касандра - Флогита, Созополи, Неа Каликратия и Мудания, а също така и Кавала и района около Аспровалта, Врасна и Ставрос, където броят на българските туристи непрекъснато нараства през последните години.От компанията твърдят, че най-предпочитани от купувачите са редовите къщи, които на гръцки се наричат „мезонета", но има търсене и за апартаменти. По-взискателните купувачи се спират на самостоятелни луксозни вили със собствен двор и често държат да са на първа линия до морето и плажа.

Колко струват имотите в южната ни съседка

Изчисленията на Bank of Greece показват, че ръстът на цените по времето на бума е бил относително умерен - между 10 и 15% годишно, а след глобалната финансова криза и последвалата дългова криза в Гърция цените падат с между 5 и 10% на година.

Спадът за цялата 2014 г. е в размер на 8%, а за първото тримесечие на 2015 г. - малко под 4%. Генерираният цялостен спад на цените от 2008 година до днес по официални данни е около 40%. През последната година цените са относително стабилни и може да се смята, че до голяма степен са достигнали своя минимум, при който стават изключително атрактивни за купувачи.

Особено много това важи за хубавите и качествени имоти. Този момент е достигнат и в скоро време според специалистите ще се наблюдава изчерпване на добрите оферти на пазара. Преди два дни обаче вестник „Катимерини" написа, че се очаква нов спад на имотните цени, позовавайки се на прогнози на оценителската компания GLP Values.

Компанията прогнозира, че през следващите две или три години цените на имотите в страната може да спаднат с около 18%.Ако прогнозата се потвърди, общият спад на цените на имотите от 2008 г. насам ще достигне 60%, коментира Тасос Цомбанидис от GLP Values. Също така компанията отчита застой на имотните сделки през първото полугодие.

Особености на пазара у съседите

Процедурата по покупка на имот в Гърция много прилича на тази в България, като има някои особености. Целият процес по покупката трае около 30 дни, като няма особени изисквания по отношение на български купувачи, тъй като всички купувачи от страни - членки на ЕС, се третират като местни и могат свободно да закупуват имоти в Гърция.

Единственото необходимо нещо е да си извадят гръцки данъчен номер, за да може да се придобие имот. Разходите за придобиване са до 10% от продажната цена на имота и това включва нотариални такси, адвокатски хонорар, агентска комисиона, такса вписване, заклет преводач на български и др. дължими такси при прехвърляне на собствеността. Плащането на цената на имота става по банков път, след което платежното се представя на нотариуса и той подписва нотариалния акт.

В Гърция има само 1 оригинал на нотариалния акт, който се съхранява при нотариуса. На купувача се издава само заверено копие. Присъединяването към местната електрическа и водоснабдителна мрежа не се различават по нищо от съответните процедури в България. Когато имотът е вече присъединен, се променя само името на собственика, за което местните клонове на съответната фирма удържат малка такса.


Вижте нашите оферти от Гърция

Ръководсто за покупка в Гърция - изпратете запитване

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване