Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотите в София поевтиняват с 16% за тримесечие

2010-07-07   |  profit.bg, 06.07.10

„Имотният пазар през второто тримесечие на 2010 г. даде абсолютно разнопосочни сигнали", се казва в анализ на Бългериан Пропертис. След половингодишна стабилизация на обема на сделки, от март месец започва нарастване на сделките и се появяват първи очаквания за излизане на пазара от кризата.

Увеличението на обема сделки продължава и през април, като от агенцията регистрират рекордни нива на продажби за периода от началото на кризата. В последствие обаче, около 10% от подписаните предварителни договори за покупка на имоти са пропаднали поради отказ от страна на купувачите, обусловен от липса на средства или нараснала несигурност спрямо финансовата им стабилност.

Следва изключително слаб месец май с драстичен спад от 60% в броя на реализираните продажби в цялата страна спрямо април. През месец юни продажбите се връщат на нива близки до тези от март и април, но също така и близки до нивата от месец юни 2009 г., който е един от най-силните месеци за имотния пазар миналата година.

„Това V-образно движение на пазара и пълна противоположност на случващото се във всеки последователен месец ни кара да мислим, че възстановяването няма да бъде толкова стабилно и плавно, както прогнозирахме по-рано. Следващите няколко месеца ще бъдат ключови за посоката, в която ще се движи пазара до края на годината.", сочат от Бългериан Пропертис.

През изтеклата половин година двете тримесечия също дават разнопосочни сигнали - спад на офертните и на цените на база реално сключени сделки през първото тримесечие на годината и след това връщане на цените на база офертни нива и реално сключени сделки през второто тримесечие до нива от 2009 г. т.е. като активност и като цени пазарът се връща в същото положение, в което е бил миналата година.

Що се отнася до чуждестранното търсене на имоти в България - то също спада драстично през месец май, вследствие на новините около гръцката криза и заплахите за европейската икономика.

Общият обем сделки за второто тримесечие на 2010 спрямо това на 2009 г. е нараснал с 23%, а общо за полугодието ръстът в броя на сделките спрямо 2009 г. е 46%, което се дължи на стабилизацията на пазара през втората половина на 2009 г. и слабите първи месеци на 2009 г.

Средната цена на продадените апартаменти в София за второто тримесечие на 2010 г. е 870 евро на кв. м, което е най-ниската средна цена измерена от компанията от началото на кризата. Цените са отбелязали 16% спад спрямо първото тримесечие, когато средните цени са били 1040 евро на кв. м на база реално сключени сделки. За второто тримесечие на 2009 г. средните цени на кв. м на продадените апартаменти в София са 1020 евро на кв. м, т.е. спад от около 15% на годишна база.

Средната цена на продадените апартаменти е 86 000 евро. Година по-рано продадените апартаменти в София са на средна цена 66 600 евро, като за тази цена средно на 1020 евро на кв. м са се купували предимно малки апартаменти с площ от около 60 кв.м. Тази година се харчат по-големи бюджети за имоти в София, като се купуват и по-големи апартаменти около 100 кв.м.

През първото тримесечие на 2010 г. са се търгували апартаменти предимно в луксозния сегмент със средна цена от 119 300 евро и цени на кв. м между 1200 и 1400 евро на кв.м. За разлика от първото тримесечие, през второто около 50% от сделките са в ниския ценови сегмент на средна цена 35 000 евро и между 500 и 600 евро на кв.м.

Обемът на продажбите в София и през второто тримесечие на годината се запазва стабилен - остава относително непроменен на месечна база от есента на 2009 г.

Разгледайте нашите оферти на апартаменти в София

Ако желаете да получите по е-мейл пълния анализ на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС, моля натиснете тук.

  прочети повече статии

Сподели
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване