Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарът на недвижими имоти ще трябва да приключи процеса на саморегулация през тази година

2010-01-05   |  Деси Бакърджиева, Строителство Имоти, 04.01.2010

Измина една трудна година за пазара на недвижимите имоти. Цялата 2009 г. беше белязана от спад в обемите, цените, интереса и с увеличаващия се брой оферти на обекти с намалени цени. Данни на агенцията за недвижими имоти Бългериан Пропертис сочат, че през първите единадесет месеца на 2009 г. обемът на сделките в страната е бил с 40% по-малко спрямо същия период на 2008 г.

Отчетеното понижение в средните цени на реализираните покупко-продажби с жилищни имоти в София за 2009 г. (до края на ноември) спрямо 2008 г. е 32% - 65 400 евро за 2009 г. спрямо 96 200 евро за 2008 г. През периода наемните цени на апартаментите в София са спаднали с 13%, а във Варна са се задържали на нивата от 2008 г. Стагнацията не е подминала и наемните нива на търговските и офис площи, които и в София и Варна са се понижили с 30%. За периода януари-ноември 2009 г. ваканционният сегмент доказа, че е най-засегнат. Цените на апартаментите в Банско са спаднали с повече от 50%, а тези в Слънчев бряг - с 30%. Реализираните през годината покупки на селски къщи в страната показват, че при тях намалението в средните цени е 35%.

През изминалата година много от сделките с имоти „не са се случили“. Специалистите са категорични, че това се дължи на бързо задълбочаващата се икономическа криза и шока, причинен от несигурността за доходите. Голямата част от потенциалните купувачи на недвижимости са отложили намеренията си за покупка за бъдещ период. Консултантите обаче смятат, че много от тези отсрочени сделки ще започнат да се случват през 2010 г., ако добрите новини за излизане от кризата продължат.

Имотният пазар следва пряко развитието на икономиката на страната. Ето защо повечето експерти прогнозират, че възстановяването на имотния пазар ще започне именно със стабилизирането на икономиката на България. От Бългериан Пропертис считат, че е възможно възстановяването на пазара на недвижимите имоти да изпревари с няколко месеца същинското икономическо стабилизиране на страната ни. От компанията допускат тази вероятност поради факта, че голяма част от сделките с недвижимости се сключват със средства от външни източници - чуждестранни купувачи, българи, които работят в чужбина, и т.н.

Професионалистите обръщат внимание, че според прогноза на финансовия министър икономическото възстановяване ще започне от месец май 2010 г. Това означава, че може би още минимум половин година ще има спадащи цени и малък обем от сделки. Процесът на корекция на офертните цени ще продължи, докато те стигнат до нивата на реално сключваните сделки. Това е пазарен механизъм на саморегулация и колкото по-бързо се установят пазарни нива на цените на имотите, толкова по-бързо ще започне да се увеличава обемът на реализирани покупко-продажби, подчертават анализаторите. Те прогнозират още, че възраждането на пазара ще дойде първо по отношение на увеличението на броя сделки, предимно качествени имоти в София и Варна, а едва след това - по отношение нарастването на цените на имотите. Експертите не очакват през предстоящата една година да има нарастване на стойността на недвижимостите. Когато се стигне до повишаване на цените, то ще бъде плавно и съизмеримо с нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, поясняват те.

Като цяло през 2010 г. пазарът ще трябва да приключи процеса на саморегулация и установяване на пазарни цени. Около средата на годината е възможно да има плавен ръст в реализираните сделки с имоти. „Важно е да подчертаем, че хората не бива да мислят за пазара на имоти като за нещо рухнало, като за тотален срив. Напротив, имотен пазар ще има винаги, но няма да преживеем този скокообразен ръст и това стресово нарастване на цените от периода на бума. Пазарът е спокоен, дава своите добри възможности поради по-разумните цени и по-доброто предлагане на качествени имоти. Всеки, който има интерес и възможност да закупи имот, може спокойно и информирано, а от 2010 г. и много по-добре регулирано да го направи“, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на Бългериан Пропертис.

Апартаменти в София на цени под 800 евро на кв.м.

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване