Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

С 90% намаляха имотните сделки в Банско

2009-08-11   |  в-к Класа, бр. 569, 11.08.09

Сделките с ваканционни имоти в Банско са намалели с 90% в сравнение с пика от 2006 г.-2007 г. Това съобщи за „Класа“ Никола Стоянов, управляващ директор на агенция ЛУКС ИМОТИ. В момента има и продажби, при които цената е спаднала с около 60%, квадратният метър е 699 евро, а преди е бил 1200 евро. Могат дори да се намерят апартаменти по 500-600 евро за квадрат. Причината за срива на пазара не е само кризата, съществено влияние оказват презастрояването и свръхпредлагането. Дори имоти, които са близо до кабинковия лифт, са далече от луксозния сегмент. Въпреки това местоположението, качеството и управлението играят основна роля при определянето на цената.

Като се изключат сделките отпреди година, които се довършват сега, продажбите в Банско са намалели в пъти. Все пак цените на имотите с атрактивни локации близо до хотел „Кемпински“ не са паднали с повече от 10%. Клиентите държат обектите да са в експлоатация и да са оборудвани. Завършени апартаменти се търгуват и за 400 евро на кв. м, но те се намират на входа на Банско до бившите казарми, а там инфраструктурата никак не е добра. Цените на някои имоти са паднали три пъти, например апартамент в комплекс „Белмонт“ преди се предлагаше за 74 000 евро, сега е без купувач за 28 000 евро. Инвеститорът все пак е продал другите над 75 апартамента в комплекса на висока цена. Но има собственици, които не са успели и ако сега свалят цените с 50-60%, ще са на тотална загуба, твърдят експертите. Когато имат задължения към банки или плащат кредити, инвеститорите предпочитат просто да губят по-малко. Шефът на ЛУКС ИМОТИ смята, че повече няма да видим бум при сделките с ваканционни имоти.

Около 70 на сто от имотите са давани под наем на курортисти, за да върнат вложенията си. Годишно те получаваха между 8 и 10% от покупната цена, сега дивидентът се сви до 2–3%. Затова голяма част от собствениците решиха да продават.

В Боровец и Пампорово спадът на цените е по-нисък, но сделките също са в застой. По подобие на Златни пясъци хубавите апартаменти в хотели се продават. Така сградата не е нито хотел, нито апартаментен комплекс. Но тези опити не са много сполучливи и предприемачите предпочитат да търсят купувач за целия хотел. Сделки обаче също няма.

Интерес в момента към ваканционни имоти имат основно българи и руснаци. А те предпочитат Черноморието. Практически всички сделки се правят след сериозни преговори и когато се достигне до сваляне на цената, коментира Цветан Петракиев, управител на офиса в Слънчев бряг на „Бългериън пропъртис”. Цените в Слънчев бряг и Равда също са намалели и се движат между 600-700 евро на кв м.

Руснаците не се интересуват от опция да отдават имотите си под наем. Ирландците и латвийците обаче продават, защото са им обещавали, че ще възвърнат бързо инвестицията от наеми, но пазарът се промени съществено.

Друга тенденция, която забелязват брокерите на имоти, е, че инвеститорите са доста по-гъвкави. Склонни са да разсрочват плащането на три–четири транша. Дори предлагат бонус „Обзавеждане“.

За луксозния сегмент все още има пазар

Не се забелязва всеобща тенденция за спад в цените на истинските елитни имоти, които се намират на топмясто и са с перфектно качество, коментират от агенциите за недвижими имоти. Собствениците са заможни хора и трудно склоняват да продават на всяка цена. Очаква се, че „ножицата“ в цените между елитните и масовите имоти ще се увеличи значително. Ако излизането от кризата започне след една година, възстановяването ще тръгне от елитните имоти, обясниха от ЛУКС ИМОТИ.
Най-качествените имоти в луксозния сегмент се предлагат над 1500 евро на кв. м и за тях все още има пазар.

  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване