Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотният пазар навлиза в нов етап от своето развитие

2013-11-07   |  www.economy.bg, 05.11.2013

В продължение вече на 10 години Bulgarian Properties е активен участник на имотния пазар и пряк наблюдател на процесите, които протичаха, както през 5-те години на бум, така и на последвалите 5 години на спад.

През всичките тези години имотите бяха една от най-обсъжданите теми в публичното пространство като измерител и олицетворение на бума и на последвалата след това криза. Това е така, тъй като през годините всички видяхме, че цените на имотите реагират бързо на икономическите тенденции и показват точно и на разбираем език накъде вървят нещата, дали икономиката прегрява по време на възходящия цикъл, а по време на криза – колко сериозна е тя и кога ще започне излизането от нея.

Ето че дойде момент, в който информацията от имотния пазар вече показва, че са налице сигнали за започнало възстановяване (нараснали обеми продажби, спиране на спада в цените, нараснали обеми новоотпуснати кредити и др.). Тенденциите, които се затвърдиха през изминаващата вече година е, че дъното е достигнато, цените спряха да падат, имотният пазар се уравновеси и стабилизира, сделките нараснаха и започна процес на бавно, но сигурно излизане на имотния пазар от кризата.

Това се случи от една страна благодарение на постоянно нарастващия интерес и покупки на ваканционни имоти по морето от руски купувачи, ефектът от който преля и в другите пазарни сегменти. От друга страна, на относителната икономическа стабилност, спада на лихвените проценти по ипотечните кредити до най-ниските им стойности от пролетта на 2006 г. и нарасналия в резултат на това обем на новоотпуснатите кредити, както и на все повечето имоти, обявени на реални пазарни цени.

Също така, през 2013 г. имотният пазар усети и ефект на наваксване в резултат на отлагане на взимане на решения през последните 5 г. и това допринесе за цялостното подобряване на пазарната картина и обръщането на настроението на пазарните участници в позитивна посока.

Без съмнение, възстановяването ще бъде бавен процес, но вече имаме основание да спрем да говорим за криза и да започнем да говорим за следкризисен период, който поставя началото на нов етап от развитието на имотния пазар. Този нов период предпазливо нариачме етап, а не цикъл, тъй като цикълът предполага възходяща тенденция, а в настоящата пазарна и икономическа обстановка е по-реалистично да говорим за задържане на настоящите цени за по-продължитеен период от време.

  прочети повече статии

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Изпратете запитване