Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Интересът към зимните курорти се върна

2017-11-15   |  https://fakti.bg

Атрактивни цени и подобрена инфраструктура. Това са двете основни причини, благодарение на които се възобнови интересът към българските зимни курорти. Не по-маловажни са и факторите натрупан опит в управлението и поддръжката на комплексите и превръщането на ски курортите в зони за целогодишен туризъм. „Това дава възможност за по-пълноценно ползване на имотите, удължава сезона и води до възможност за реализиране на доходност, макар и малка, което е допълнителен стимул за покупка”, казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на компания Bulgarian Properties.

Банско е лидер по брой сделки. За периода юли-септември са сключени 30% повече покупко-продажби на годишна база. За Пампорово и Боровец увеличението е съответно 18% и 5%. Ръстът при сделките през летните месеци е доказателство, че „имотните пазари в ски курортите вече са активни целогодишно, като през лятото има особено голямо търсене на имоти за покупка”.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско през третото тримесечие е 325 EUR/кв.м. при 320 EUR/кв.м. през 2016 г. Средните стойности за деветмесечието е 352 EUR/кв.м. при 366 EUR/кв.м. за цялата 2016 г. „Сделки в Банско и района се сключват на нива между 200 и 500 EUR/кв.м. в зависимост от точното местоположение на имота и качествата на комплекса. Средната обща покупна цена е 25 000 EUR при 24 700 EUR миналата година”, казва Стойкова.

Боровец продължава да държи средна цена около 600 EUR/кв.м., а в Пампорово за третото тримесечие тя е 340 EUR/кв.м. – без изменение спрямо предходните периоди.

Почти 100% от продажбите в Пампорово и Боровец са на българи. Това са предимно хора, които живеят в София и желаят да ползват планински ваканционен имот през определена част от годината, а през останалото време да го отдават под наем.

Относно най-големият български зимен курорт – Банско, то там преобладават продажбите на чужденци – 60% от клиентите. Останалите 40% са български купувачи. Интересно е да се отбележи, че част от клиентите тръгват с нагласата да придобият имот в София или друг голям град. След като установят, че цените значително са нараснали се пренасочват към придобиването на апартамент в ски или балнео курорт, където стойностите са в пъти по-ниски.

„Очакванията ни са 2017 г. да приключи с около 15% ръст в продажбите на имоти в ски курортите и този темп на нарастване да се задържи и през следващата година. Това ще доведе до постепенно изчерпване на наличностите на имоти в топ комплексите. Може да очакваме все по-ясно изразена разлика в цените на имотите в различните класове ваканционни комплекси с тенденция за леко нарастване на цените в комплексите от висок клас”, прогнозира Стойкова.

Вижте актуални предложения за имоти в планински курорти

  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване