Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Инвестицията “втори дом”

2008-07-08   |  Новинар, бр. 156, 08.07.08

Бумът в строителството в последните години наложи един нов термин - “втори дом”. Той се превърна в един от специфичните сегменти на пазара за недвижими имоти, който се свързва, от една страна, с добра инвестиция, а от друга - с място, където семейството може да прекара уикенда, да смени обстановката и да си почине. Идеята е, че вторият апартамент не се обитава постоянно, а напоследък предпочитани от българите места за инвестиция са Банкя, квартали като Бояна, Драгалевци и Симеоново. Други искат да имат второ жилище на Черноморието или пък в планински курорти като Боровец и Банско, Разлог. Не са малко и чужденците, които влагат парите си в покупка на недвижими имоти у нас от типа втори дом. Много руснаци и англичани предпочетоха да вземат жилища, но тази тенденция залязва все повече, а отливът на чужденци е все по-осезаем. Предпочитанията на клиентите от Западна Европа са предимно за апартаменти за около 50–100 хил. евро.

Брокери обясняват, че изборът на втори дом зависи от личните предпочитания на купувачите, но и от техните финансови възможности. В последните три-четири години мотивацията на клиентите при избор на втори дом е различна, обясняват специалистите в бранша. Някои клиенти държали апартаментът да е близо до първия им дом, други пък искали точно обратното, някои имали претенции жилището да е сред гори, други пък нямали подобни претенции.

Всички тези неща обаче обясняват в голяма степен изникналите насред боровите гори на Бояна например цели жилищни комплекси с ресторанти и магазини.

Бумът в покупката на втори дом отмина преди три-четири години, обясняват брокери. Сега пазарът е по-спокоен за тези, които искат да направят подобна инвестиция. В момента предлагането е по-голямо от търсенето, затова строителите се надпреварват да привличат клиенти с допълнителни екстри около терена като зелени площи, детски площадки, ресторанти и сладкарници в близост до втория дом. Не са малко и клиентите, които не желаят да купуват, а само да наемат за известно време такъв апартамент. Ако искате да наемете за малко подобно жилище обаче, трябва да знаете, че това никак не е евтино. На някои места в столицата и по морето месечният наем надскача 2000 лв.

За тези, които държат да притежават собствен имот тип “втори дом”, трябва да имат предвид, че изборът е голям, затова може да ползват услугата на консултант при търсенето. Цените вървят между 800 и 1200 евро квадрата в зависимост от мястото. Много атрактивни в момента за покупка “на зелено” са комплексите с апартаменти, около които има проекти да се строят голф-игрища. Такъв случай например е Балчик. Интерес за покупка на второ жилище има и в курорти по Северното Черноморие като Албена и Каварна.

По-заможните клиенти, които държат на качеството и лукса, предпочитат да имат втори дом с много допълнителни екстри. Затова строителните компании избират да строят жилища с басейни, градини и детски площадки.

Разгледайте нашите оферти за "втори дом" на морето, в планината, до голф игрище и в СПА курорт.



  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване