Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Издаването на удостоверения за наследство у нас става по нов регламент от август 2015 година

2013-10-08   |  Българско национално радио, 01.10.2013

Регламент на Европейската комисия ще урежда издаването на удостоверения за наследство у нас от средата на август 2015 година. Дотогава българското законодателство трябва да се адаптира към новите изисквания.

Нотариус Ивайло Иванов обясни: В досега действащата уредба, когато става дума за унаследяване на недвижим имот, винаги е било приложимо правото по местонахождение на имота. Това е основният принцип. Това означава, че ако имотът е в България, като цяло, по отношение на наследяването, ние ще прилагаме нашия закон. Регламентът въвежда като единен критерий обичайното местопребиваване на починалия, към момента на смъртта. Това означава, че български граждани, които, примерно, живеят от 15 години във Франция и се счете, че там е обичайното им местопребиваване, по отношение на наследяването към тях ще трябва да се прилага френският закон. Тоест ние тук трябва да прилагаме чужд закон и е наш ангажимент да го познаваме.

До януари 2014 година, страната ни трябва да посочи органът, който ще издава удостоверенията. Вариантите са няколко - общинската администрация, както е досега, но това крие правни рискове, съда или нотариусите.

  прочети повече статии

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване