Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Компании за имоти прогнозират поевтиняване на жилищата с поне още 10%

2010-01-21   |  Лили Границка, dnevnik.bg, 20.01.10

Цените на жилищата ще продължат да падат поне до юли, след което се очаква да се стабилизират. Такива са прогнозите на агенции за недвижими имоти.

През тази година очакваме да бъде достигнато пазарното дъно в средата на годината, след което може да наблюдаваме стабилизиране на цените и плавен ръст на продажбите, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на Бългериън Пропертис.

Миналата година стана първата от новия век, в която цените на жилищата отбелязаха значителен спад, отбеляза Стойкова. Данните на Бългериън Пропертис отчитат 36% поевтиняване на имотите в страната, на "Форос" - 32%, а на "Колиърс" - спад от 20% на цените на жилищата в София, като почти няма незасегнат район.

Раздвижване на пазара

Агенциите за имоти очакват раздвижване на пазара, което е започнало още в края на миналата година. Основната причината са по-големият брой оферти на по-добри цени и склонността на продавачите да преговарят. Макар и слабо, активността на банките се повишава, падат и лихвените нива, посочи Татяна Емилова от "Колиърс". Според нея основният фактор, който движи пазара на жилища, е демографският.

Купуват предимно хора, които нямат апартамент или искат да придобият по-голямо, както и такива, които разполагат със средства в брой. Почти не се купуват жилища с цел инвестиция, каза Емилова. Основната група купувачи на жилища са българи - над 90%, посочи Добромир Ганев, управител на "Форос". Останалите се падат предимно на руснаци и граждани на бившите съветски републики, допълни той.

Клиентите на "Колиърс" търсят жилища на цени под 1000 евро на квадрат, като настояват за добър имот и включени довършителни работи в цената. Не сме сключвали сделка на цена под 900 евро, каза Емилова. Тя не посочи на каква цена е най-скъпият жилищен имот, продаден от компанията. Според Емилова себестойността на едно жилище варира от 400 до 800 евро/кв.м в зависимост от локацията, вложените строителни материали и качеството на работата.

Една четвърт от продажбите на Бългериън Пропертис са с български купувачи. Те са купували предимно в София, но също така във Варна, Банско, Пловдив, Слънчев бряг, посочи Стойкова. За Бългериън Пропертис британците остават основните чужди купувачи. Те купуват обаче предимно евтини селски имоти. След спада на селските къщи делът им нарасна от 30% до 45%, посочи Стойкова. Една четвърт са руснаци и още 5% са други рускоговорящи клиенти.

Те купуват предимно в морските курорти, но също така са много активни и в Банско, посочи Стойкова. По думите й през втората половина на миналата година нараства делът на гърците, които купуват в основно в Банско, както и евтини селски къщи. Останалите чужди купувачи на Бългериън Пропертис (общо 20%) са от най-различни страни от целия свят - Франция, Италия, Малта, Кипър, Словакия, Норвегия, Холандия, Сирия, ЮАР, ОАЕ, САЩ и много други.

Ваканционните имоти стоят празни

Голяма част от ваканционните имоти в момента стоят празни, като собствениците им се опитват да ги продадат, коментира Атанас Гаров, изпълнителен директор на българския клон на "Колиърс". Според него цените драстично са паднали, особено в Слънчев бряг и Банско, като някои инвеститори продават и под строителната себестойност. Качествените проекти обаче държат цени от 1000 - 1500 евро/кв.м, посочи Гаров.

В Слънчев бряг средните цени на продадените през миналата година апартаменти бяха 660 евро/кв.м, в Свети Влас – около 1000 евро/ кв. м, а в селата на 5-6 км от тези курорти обзаведените апартаменти са се купували на около 300 евро/кв.м, посочват от Бългериън Пропертис. По данни на компанията в Златни пясъци апартаментите в комплекси с уникално местоположение са се продавали без изменение спрямо 2008 г. – за около 2200 евро/кв.м. В ски курортите драстично са паднали цените в Банско и Пампорово 500 - 650 евро/кв.м, докато в Боровец държат нива и предложенията са за 1400 евро/кв.м.

Ако желаете да получите по е-мейл пълния анализ и прогноза за 2010 г., моля натиснете тук.

Апартаменти в София на цени под 800 евро на кв.м.

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване