Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Кризата е добро време за смяна на офиса

2009-10-15   |  Пари, 15.10.09

Цените на недвижимите имоти през последната година паднаха и много фирми сменят офисите си, като наемат или купуват при по-изгодни условия. В София рядко има оферта за продажба на офис при цена под 1500 EUR на кв. м. Спадът е с около 15%, но собствениците са склонни на големи отстъпки от цените, казват от компанията за недвижими имоти Бългериан пропертис.

Наемите вървят средно от 8 до 26 EUR на кв. м, а най-евтините офиси стигат до 3 EUR на кв. м. Наред с падането на цените бизнесмените вече гледат фирмите да се помещават в представителни сгради, а не например на втория етаж в жилищен блок. Това обяснява отлива на покупки на офиси в жилищни сгради, казва брокерът Стефан Симеонов от Явлена. Офисът е първото място, от което си личи благосъстоянието на фирмата. Специалисти от бранша съветват с какво трябва да се съобразят мениджърите, ако решат да сменят местоположението на фирмата си.

1. Проучете историята на офиса, който смятате да наемете или да купите. Така ще можете да получите отстъпка и ще го имате на възможно най-добрата цена, съветват от Бългериан пропертис. Добре е проучването да бъде направено от агенция с опит, за да не бъдете излъгани, особено когато става дума за покупка.

2. Опитайте се да откриете не толкова явни отрицателни характеристики, които да използвате като оръжие при преговорите и убеждаването на продавача, че имотът заслужава по-ниска цена, съветва Елена Терзиева - мениджър бизнес имоти в Бългериан пропертис ООД. Обикновено продавачите слагат резерв в цената, който лесно са готови да свалят, но трябва да договорите и допълнително намаление.

3. Колкото по-дълго е стоял имотът на пазара, толкова по-склонен на отстъпки ще е продавачът. Опитайте се да разберете каква е причината за предлагането на имота - ако е спешна нужда от пари, продавачът ще е по-склонен да намали още цената.

4. Добра инвестиция в покупка на офис е тази, при която цената е под пазарната. Определете причините, поради които цената на имота е по-ниска - заради спешна нужда от пари, желание за бърза продажба, подценяване на пазара и др. Открийте такива имоти и ако са качествени, купувайте и наемайте именно тях, казва Терзиева.

5. Цените са паднали и може да получите по-голям офис от този, който сте очаквали. Но ако става дума за покупка, имайте предвид, че големината на офиса ще ви обвърже и с постоянни разходи за поддръжка и данъци.

6. Ако купувате офис на зелено, проучете предприемача и сключете договор, в който да платите по-голяма част от сумата при по-напреднал етап от строителството, защото при сегашните условия има риск сградата да не бъде завършена.

7. Преценете дали след време, ако решите да отдадете купения от вас офис под наем или да го продадете, ще имате възвръщаемост на средствата, съветва брокерът Стефан Симеонов от Явлена.

8. Бизнесмените трябва да преценят добре и какво да е местоположението на офиса - дали да е на оживено място, където ще имат много посетители, или на леснодостъпно място, но не в самия център.


Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ



  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване