Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Оперативният директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС: Кризата направи момента подходящ за покупка на имот

2009-08-18   |  Велимира Димитрова, БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС

Оперативният директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС Полина Стойкова бе гост на предаването „Добър ден” на програма „Христо Ботев” на 18.08.2009. Темата на предаването бе цените на имотите в момента, колко са се понижили през последните няколко месеца, дали ще се понижават още, кой купува на пазара в момента и какви са рисковете за купувачите, които надценяват възможностите си.

Полина Стойкова коментира, че през последните няколко месеца цените на имотите наистина паднаха, но много хора очакват да падат още и са в позиция на изчакване. На въпрос дали са стигнали дъното тя не се зае да прогнозира дали ще падат още, но посъветва бъдещите купувачи да ходят на огледи, да се иформират и да се консултират със специалисти.

Относно дали сега е подходящият момент за покупка на имот, Полина Стойкова отговори, че ако говорим за добри цени, изгодни оферти и голям избор, да, можем да кажем, че кризата, в която се намираме в момента е много подходящ момент за покупка на имот. В момента купувачите със спестени пари вече могат да си позволят да си купят по-голямо жилище с този бюджет. 2009 г. преминава под знака на пазар на купувача и именно сега купувачите имат сила при преговорите и успяват да получат много добри условия.

Относно интереса към селските къщи и техните цени Оперативният директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС сподели, че всички села в България са подходящи за вили, което е доказано от чуждестранните купувачи. Те се сдобиват с имоти в села, които не са топ дестинации, но са красиви и със запазен дух и традиции. Според Полина Стойкова данните на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС показват, че цените на селските имоти са паднали с 35% през 2009 г., а вече има и имоти, които могат да бъдат купени само за 3000 - 4000 евро, а около морето (до Бургас и Варна) - за 35000 евро.

Относно профила на купувачите Полина Стойкова каза, че в момента на пазара на селски имоти има основно 3 типа купувачи: българските купувачи са 2 типа – тези, които търсят имот на 15-20 км от голям град за да живеят там постоянно и тези, които живеят в голям град и търсят имот за ваканционни нужди. Третият тип са чуждестранните купувачи, които търсят евтини имоти в селата. Те не се интересуват колко близо има голям град – може да е и на разстояние 50-60 км. Това, от което те се интересуват, е да платят добра цена, да имат голям двор, да са далеч от съседите си и да има добра инфраструктура.

Оперативният директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС обясни, че в момента има разминаване между офертните цени и очакванията на купувачите, които очакват едва ли не цените да се сринат. Те искат да си купят апартамент в София между 20000 и 40000 евро, като според нея тези оферти са рядкост и не отговарят на очакванията за качество на купувачите.

На въпроса за какво трябва да внимават купувачите, Полина Стойкова даде следните съвети:

• да вземат максимално рационално решение и да не надценяват възможностите си, за да не им дойде в повече по-късно;
• да гледат, да се информират добре какво се предлага на пазара, да не бързат, да размислят внимателно;
• ако решат да купуват „на зелено” да преглеждат добре договора, да проверят дали интересите им са максимално защитени, да проверят дали инвеститорът има достатъчно средства да завърши обекта.

Относно качеството на строителството според Полина Стойкова през последните години то се е повишило доста, като днес купувачите могат да очакват подобаващо обслужване и качество.

Оперативният директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС приключи разговора с оптимистична нотка – според нея октомври ще е месецът, който ще покаже как ще се развие пазара и предстоят интересни и динамични месеци, а тези, които мислят да купуват имот, е време да започнат да оглеждат.

Другият участник в предаването бе анализаторът Лъчезар Богданов от „Industry Watch”. Според него е много логично да има спад в търсенето, тъй като купувачите с изцяло спестени пари представляват много малък дял, а пазарът е движен от хора, ползващи ипотечен кредит. В момента хората нямат толкова свободен достъп до кредит, а това означава спад на платежоспособното търсене. Т.е. сега има имоти с по-ниско цени, но по-трудно се тегли кредит. Помолен да анализира дали много от купувачите надценяват възможностите си Лъчезар Богданов отговори, че покупката на имот означава заделяне на ресурс и човек трябва да има възможност да го отдели и да живее спокойно без да разчита на него. Според него проблемът е с хора, които са се надценили и сега се чудят откъде да вземат парите. Покупката на жилище е решение да успееш да отделиш този ресурс и да не го пипаш дълго време, но според него в България няма чак толкова хора, които имат този ресурс, т.е. се оказа, че голяма част от движението на пазара се е движело от чужденците и от техния ресурс от чужбина.

Помолен да даде прогноза за макроикономическото състояние на България, пазарът на имоти в дългосрочен план винаги е свързан с икономиката на страната. Доходите на хората са тези, които определят дали ще има качествени имоти, а самото макроикономическо развитие зависи от правителството и от неговата дейност.

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

Съвети за купувачите по време на криза

---
Авторски права: 2009 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2009.


  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване