Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Купувате имот? Тръгнете от това какъв можете да си позволите

2015-04-17   |  www.profit.bg, 17.04.2015

Цените на имотите спряха да падат, лихвите по ипотечните кредити са при най-ниските си нива от близо 10 години, а имотите са най-достъпни поне от 2005 година насам. Всичко това може да ви накара да се замислите за покупка на имот. Какъв имот можете да си позволите? Това би следвало да е първият въпрос, от който да започнете при покупка на имот.

Въпросът „в какъв имот искате да живеете?“ би следвало да е на второ място. Намиране на компромис между двата отговора или имот, който ви харесва в границите на това, което можете да си позволите, ще определи и имота, който е най-добре да си купите.

Ще започнем от първия въпрос: Какъв имот можете да си позволите? На практика това почти изцяло зависи от дохода, който получавате, както и от средствата, които сте спестили. Традиционно банките изискват самоучастие от поне 10%.

Други фактори, които натежават върху това какъв имот можете да си позволите, са нивото ви на задлъжнялост. Колкото по-задлъжнели сте, толкова по-малък ще е размерът на кредита, за който банката ще ви одобри. Ето защо една от препоръките на специалистите е да посегнете към ипотечните кредити, след като сте изчистили другите си задължения.

Един от основните проблеми по време на „пукането на имотния балон у нас“ бе, че много хора загубиха закупените с кредити имоти поради невъзможност да ги обслужват. Хората в най-ниския доходен сегмент не разбираха, че не могат да си позволят покупката на имот и често прибягваха до неразумни нива на задлъжнялост.

Банките, от своя страна, не си вършеха добре работата по отношение на контролирането на риска. Към днешна дата нещата стоят далеч по различно, а потребителите са много по-разумни, когато става въпрос за покупка на имот.

Основно правило при теглене на ипотечен кредит е размерът на ипотечната вноска да не превишава 40% от месечния ви доход, за да не изпаднете в неприятната ситуация да не можете да плащате вноските и банката да ви отнеме имота.

При двама работещи в семейство (в София), всеки от които с доход от 1000 лева, липсата на други задължения и спестени 20 000 лева, то при максимално съотношение на дълг-доход (40%), имотът, който може да си позволи това семейство, е за 160 000 лева (при ипотечен кредит от 140 000 лева).

Това дава на семейството доста голям избор. При средна цена на тристайните апартаменти (на база офертите продава в imot.bg) от 832 евро (1627 лева), разглежданото семейство би могло да си позволи апартамент от около 98 кв. м в нормален софийски квартал.

От тук нататък посоченото семейство трябва да си отговори на още много въпроси, които да го насочат към избора на най-подходящото жилище – „Кой квартал ви харесва?“, „В какъв имот искате да живеете (брой стаи, изложение, тип конструкция)?“, „Планирате ли скоро деца?“, , „Каква инфраструктура и транспорт търсите?“, „Ще сменяте ли скоро работното си място?“ и много други.

Разгледайте апартаменти ново строителство в София

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване