Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Наемите в столицата са паднали тази година едва с 13 на сто

2009-12-11   |  Красимира Янева, в. Пари, бр. 236, 11.12.09

32% е средният спад в средните цени на реализираните сделки с жилищни имоти в София за тази година. Средната цена сега е 65 400 EUR за 2009 спрямо 96 200 EUR за 2008 г, показва анализ на Бългериан Пропертис. Средният спад на цените на жилищата в страната за последната година е от 25 до 35 на сто, посочват брокери от различни агенции.

Сделки

От Бългериан Пропертис отчитат 40% спад в обема на сделките в страната за единайсетте месеца на годината спрямо същия период на 2008 г. 13 на сто е намалението на наемните цени на жилищните имоти в София, докато във Варна има задържане на нивата, поясни оперативният директор на Бългериан Пропертис Полина Стойкова. В морската ни столица, а и в София има 30% спад в наемните нива на офиси и магазини.

Ваканционни

Над 50% е спадът в цените на апартаментите в Банско и 30% в Слънчев бряг. С малко над една трета са паднали средните цени на селските имоти в страната през периода януари - ноември т.г. спрямо 2008-а. Като цяло се увеличава броят на сделките с имоти, чиито офертни цени се намаляват.

Прогнози

Голяма част от тези отложени покупки ще започнат да се случват през 2010 г, прогнозира Полина Стойкова. Представители на строителния и имотния бранш смятат, че пазарът може да изпревари с няколко месеца възстановяването на икономиката. По прогноза на финансовия министър икономическото възстановяване ще започне от май 2010 г., може би ни очаква още минимум половин година на спадащи цени и малък обем от сделки, каза Стойкова. Според нея офертните цени и занапред ще се коригират, за да стигнат до нивата, на които да може да бъдат продадени, като това е пазарен механизъм на саморегулация. Колкото по-бързо се установят пазарни нива на цените на имотите, толкова по-бързо ще започне да се увеличава обемът на реализирани покупко-продажби, твърди Стойкова.

Възстановяване

Собственици на агенции за недвижими имоти прогно¬възстановяването на пазара да стане първо с увеличаване броя на сделките, като купувачите ще търсят все по-често качествени имоти. От Бългериан Пропертис очакват първоначалното увеличение на продажбите да стане в София и Варна. Чак след ръста в броя на сделките може да се очаква и повишение на цените на имотите.

Класация България сред страните с най-голям срив:

► Индексът на консултантската компания Knight Frank поставя България на 39-о място от общо 42 пазара на жилища. След нас - т.е. такива с още по-голям спад 6 цените - са Дубай, Естония и Литва.
► Най-голям спад на годишна база е регистриран в Дубай - 47%, но през третото тримесечие там има ръст от 1.2%.
► Израел остава най-добре представилият се пазар на годишна база и единствената държава, в която се регистрира двуцифрен ръст на цените от 13.7%.
► В Европа Испания, Дания и Ирландия все още не са записали първото си тримесечно увеличение от кредитната криза, защото има свръхпредлагане на жилища Във Великобритания заради недостиг на имоти за живеене започна възстановяването на цените.
► Увеличението на тримесечна база се засилва в Австралия, която остана относително незасегната от кредитната криза.

Много азиатски икономики също се представят добре - в Хонконг е отбелязан тримесечен ръст от 6%, а в континентален Китай повишението е 2.5%. За Индия още няма данни за третото тримесечие, но цените там растат още от второто тримесечие и тази тенденция се очаква да продължи.

Апартаменти в София на цени под 800 евро на кв.м.

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване