Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Кратък анализ на цените на апартаментите в София

2011-02-23   |  Полина Стойкова, Оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES

Според анализа на пазара на апартаментите в София, направен от Оперативния директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова, най-достъпни през изминалото десетилетие апартаментите в София са били през 2001 г. Тогава с 1 месечно възнаграждение е можело да се купят 0.67 кв.м. Най-недостъпни апартаментите в София са били през 2008 г., когато с 1 месечно възнаграждение е можело да се купят само 0.3 кв.м. Към момента стойността е около 0.5 кв.м., което е сходно с нивата от 2003 г. като достъпност на наетите лица в България да си закупят апартаменти в София.

Според статистиката на BULGARIAN PROPERTIES апартамент от 70 кв.м. в София през 2010 г. се изплаща със 132 месечни възнаграждения (или за 11 години), като през 2008 г., по време на пика на цените на имотите в София, такъв тип апартамент се е изплащал с 226 месечни възнаграждения или за 19 години. За сравнение - такъв апартамент е бил най-достъпен през 2001 г., когато е можел да се изплати със 104.5 месечни възнаграждения или 9 за години.

Тези цифри показват, че сега сме значително по-близо до достъпността на апартаментите от началото на десетилетието, преди бума, отколкото до най-високите стойности. Това се дължи както на спада в цените, така и на ръста на възнагражденията.

По данни на Агенцията по вписванията за 2010 г. продажбите на имоти в София са нараснали с 6% спрямо 2009 г., като анализът за пазара на BULGARIAN PROPERTIES показва сходни данни - отчетеното нарастване в годишния анализ на компанията е 5%. Това е положителен сигнал за възстановяване на пазара в столицата, тъй като възстановяването следва да премине през увеличаване на обема от сделки. Данните на Агенцията по вписванията за 2010 г. за страната, обаче, показват спад от 9% в обема на продажбите спрямо 2009 г.

Части от този материал са публикувани в статията на 24 часа "Поне 10 години работим за дом без заем" от 21.02.2011

---
Авторски права: 2011 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД не носи отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2011.


  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване