Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Очакват ръст на търсенето на жилища в големите градове през 2015 г.

2014-12-18   |  www.investor.bg, 18.12.2014

Все повече българи закупуват имот с цел инвестиция, отчитат от Bulgarian Properties

Тенденциите на възстановяване на имотния пазар ще продължат през 2015 г., като търсенето в най-големите градове ще продължи да нараства. Това заяви Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, по отношение на пазара на имоти у нас. Предлагането пък остава ограничено поради ниските обеми на ново строителство.

Стойкова очаква много българи да се ориентират към покупка на имоти по морето и в ски курортите. „Този процес започна още миналата година и виждаме, че интересът е траен, а цените са изключително атрактивни“, добави брокерът. Очакванията ни са през следващата година имотният пазар да бъде движен в голяма степен от български купувачи и то в разнообразни сегменти, които традиционно бяха доминирани от чуждестранни купувачи.

Търсенето ще бъде насочено основно към апартаменти в най-големите градове, къщи близо до тях и ваканционни апартаменти в любимите за българите курорти. В големите градове жилища ще се купуват, както от купувачи на първи дом, така и все повече за инвестиция. Тенденцията за инвестиция в имоти се очаква да се развие през следващите години. Според Стойкова много българи ще се ориентират към покупка на имот в чужбина с цел инвестиция, тъй като има добри възможности, а пазарите в много от европейските страни са стабилни.

Според нея 2014 г. бе годината, в която имотният пазар навлезе в нов етап от своето развитие. Спадът на цените на имотите приключи и това накара много купувачи да се завърнат на пазара, обясни още Стойкова. "Важен елемент от новата пазарна реалност е и завръщането на доверието към имотния пазар“, добави брокерът. Според нея в момента все повече купувачи подхождат към покупката на жилище с нагласата, че имотите са сигурен реален актив и осъзнават, че влагането на паричните средства само в депозити в банки не е най-доброто решение.

Това осъзнаване съвпадна с много изгоден момент от развитието на имотния пазар, тъй като цените сега са на нивата отпреди 10 години, обясни Стойкова. Според нея именно това прави покупката на имот много по-достъпна. Към това може да се прибавят и по-добрите условия за жилищно кредитиране, предлагани от банките през тази година, допълни тя.

„Бихме могли да заключим, че 2014 г. се превръща в най-успешната година за имотния пазар от началото на кризата“, заключи брокерът.

Негативна тенденция през тази година е отливът на руските купувачи от пазара у нас. В същото време продажбите на имоти все още са в много по-малък обем от годините на бума. Все пак ясно и отчетливо се вижда, че купувачите трайно са се завърнали, смята още тя.

  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване