Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Офертите – не на квадрат, а на кубик

2012-08-27   |  Монитор, 25.08.12, с. 15

След време и България може да се нареди сред страните с имотен рейтинг за всеки жилищен блок и улицата, където се намира, подобно на звездите на хотелите. Това прогнозира шефът на Национално сдружение „Недвижими имоти” Иван Велков.

Според него това ще помогне много както на продавачите и купувачите на имоти, така и на администрацията. „Ще останат в миналото странните стандарти на ценообразуването, които изместиха нормалното общуване между продавач и купувач”, казва Велков. „Свикнахме да използваме за сравнение много повърхностни критерии, а забравяме, че у нас на една и съща улица може да има имоти в много различно състояние”, добавя той.

Председателят на НСНИ предложи и друга идея, която тотално да промени стандартите в родния имотен пазар. Той иска в офертите за продажба на жилища да не се посочва площта, а обемът. „Това ще е по-справедливо и така ще се намалят спекулациите с изчисляването на полезната площ на апартамента, както се прави сега”, смята Велков. „У нас много се спекулира с реалната площ в обявите. Обемният показател кубичен метър по-точно ще илюстрира качеството на жилището”, добави шефът на имотното сдружение.

„Рейтинги на имотите може да се правят не само за районите и улиците, но и на самия имот”, смята Страхил Иванов, шеф на „Явлена”. „За това нещо у нас тепърва трябва да се разработи методика, но тя ще бъде изключително сложна и е интересно кой ще успее да я измисли. Когато се дава оценка, тя в повечето случаи е субективна. Обективни критерии са площта, наличието на различни екстри в имота, а изгледът и панорамата са субективни. А може и след време някой да построи голяма сграда и да затвори изгледа пред прозореца на имота.

Идеята е интересна но тя изисква много работа и не вярвам да се реализира в скоро време”, допълни брокерът.

“Би могло да се направи рейтинг на имотите, но той следва да се базира на някакви показатели, като най-вече населено място и квартал, защото това оказва най-силно влияние върху цените”, каза Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian properties. “За къщите например други показатели са дворът, застроената площ, обзавеждането, състоянието на постройката - дали е ремонтирана, дали има баня и тоалетна. Влияние оказват и отдалечеността от голям град, но и близостта до морето или обратното - икономически по-изостаналите райони”, добавя тя.

Според Стойкова една от пречките за изработване на имотен рейтинг е липсата на достатъчно и точна информация назад във времето, защото не сме като други страни с дълга история на свободен пазар на имоти. „Това от своя страна намалява точността на прогнозите, а и кризата в последните години също усложни нещата, защото имаме шок в данните”, уточни тя.

Плюс за чуждите инвеститори
“Идеята е добра и един имотен рейтинг ще помага много на чуждестранните инвеститори, защото те са свикнали да работят по този начин в собствените си страни”, каза Наско Атанасов от „Виктория инвест”. „На родните играчи на пазара ще им е нужно повече време да се ориентират в рейтинга”, прогнозира той.

Според брокера при нашите условия ще трябва поне 5 години за реализацията на идеята, а главната трудност е в липсата на информация за минали периоди от време. Атанасов смята, че за да се направи рейтинг на имотите, първото условие е те да бъдат разделени по ясна номенклатура. „Иначе няма да има по какво да се сравняват”, поясни той. „По-лесно ще е изясняването на показателите за рейтинга на терените и на панелните и ЕПК жилищата. По-сложно ще е с уточняването на критериите при селските имоти и самостоятелните къщи”, смята брокерът.

Разгледайте нашите топ оферти за продажба и под наем на недвижими имоти
  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване