Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Откриха първия научно-технологичен парк в България

2015-12-15   |  Строителство градът, бр.46, 14.12.15

"От раждането на идеята за създаването на "София тех парк" до реализацията минаха само три години. В края на 2015 г. започва началото на първия научно-технологичен парк в България". Това сподели изпълнителният директор на "София тех парк" АД арх. Елица Панайотов при откриването на новопостроения комплекс на 11 декември.

На церемонията присъстваха президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, министрите Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Божидар Лукарски. Научно-технологичният парк е построен върху бившите военни терени на 4-ти км в София.

Проектът включва 20 000 кв.м нови и реновирани сградни площи с приложно-изследователски лаборатории, иновативни лекционни, образователни, дискусионни пространства, зали за демонстрация на ноу-хау технологии, паркинг и зелени пешеходни зони. Той се финансира по ОП "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007 - 2013 на обща стойност 97 766 105.66 лева.

Инфраструктурата на "София тех парк" е напълно изградена, като са оформени алеи, водни площи, паркови пространства и са монтирани пейки. Шестте сгради в комплекса също са готови, като в някои от тях се изпълняват довършителни дейности. Това са "Площадкова техническа инфраструктура и парк", "Инкубатор", "Иновационен форум", "Лаборатории", "Експериментариум и посетителски център с пешеходен мост" и "Етажен паркинг".

Площадкова техническа инфраструктура и парк

Избраният изпълнител е ДЗЗД Обединение "Инженеринг парк", в което влизат "Джи Пи Груп" ООД, "БС Проект" и "Понсстройинженеринг" ЕАД. Стойността на поръчката е 17.7 млн. лв. без ДДС. Строителството включва площадкова техническа инфраструктура с алейна и инженерни мрежи. Проектът предвижда оформянето на парк с алеи, павирано площадно пространство, площадка за скейтборд и въжен парк, две многофункционални игрища, тенис кортове, водни площи и обслужващ павилион за спортните зони.Парковото пространство е около 50 000 кв.м, а спортните площадки – около 6600 кв.м. Дължината на алейната мрежа е 2650 м, като допълнително са предвидени 390 м входно-изходни рампи към бул. "А. Йорданов". Проектирани са също 6100 кв.м площадно пространство и наземен паркинг с площ 900 кв.м.

Иновационен форум

Изпълнител е "Монолит София" АД. Сградата е двуетажна и заема 5300 кв.м разгъната застроена площ. Състои се от сутерен и партерен етаж. На партера има голяма зала, пригодена за конференции и събития за около 800 души, която може да се прегражда и да се ползва като 3 отделни зали. Пред залата в северозападната част на сградата е обособено фоайе, пред него – открита тераса. Тук има още санитарни помещения, лекарски кабинет, гардероб, складови помещения и помещение за охрана. В сутеренното ниво е проектирана втора зала за събития с директен излаз на терен и кухня. Иновационният форум ще бъде основно място за провеждане на срещи и събития в научно-технологичния парк.

Бизнес инкубатор

Изпълнител на обекта е сдружение "Соф тех парк", в което влизат СД "Берко-90 - Берковски и СИЕ, "Адванс - 2001" ЕООД и "Нивел" ООД. Бизнес инкубаторът е с РЗП 11 840 кв.м (заедно със сутерена), а индикативната му стойност е 9.263 млн. лв. без ДДС. Той се намира в реконструирана съществуваща сграда.

Новите разпределения в сградата се оформят чрез демонтаж на съществуващите и изграждане на нови леки преградни стени. Дограмите са подменени, а подовите настилки са реконструирани. Към североизточната фасада са пристроени две асансьорни клетки. Околното пространство на сградата е приобщено към средата на научно-технологичния парк чрез оформянето на прилежащите тротоари, зелени площи и паркови алеи.

Лаборатории и офиси

Изпълнител е ДЗЗД "Обединение "Телекомплект - Тилев Архитекти" ДЗЗД, в което участват "Телекомплект" АД и "Тилев Архитекти". Обектът е с РЗП 13860.90 кв.м, а стойността на изграждането му е 10.5 млн. лв. В него са обособени осем групи лаборатории, офисни площи и споделени пространства като кафетерия и вътрешна градина/атриум. Чрез обемно-пространственото решение на сградата се стимулират общуването между разнородните специалисти и обменът на идеи сред тях. Комбинацията от офисни площи и зони за научни изследвания дава възможност на компаниите и техните развойни звена да бъдат в непосредствена близост до специалистите, които разработват продукти за тях.

Експериментариум и посетителски център с пешеходен мост

Изпълнител е обединението "Експо тех парк", в което участват "Трейс Груп Холд" АД, "Планекс" ООД и "Иво Петров Архитекти" ООД. Стойността на договора е 4.789 млн. лева. Сградата е предназначена да посреща и информира пристигащите на територията на научно-технологичния парк, както и да предоставя изложбена площ. Тя е с РЗП от 3787 кв.м и се състои от приземно ниво, междинно ниво и две експозиционни нива, разположена в паркова среда по протежение на бул. "Цариградско шосе".

Пешеходният мост с дължина 126.5 м, който е неразделна част от сградата, осигурява необходимата връзка на посетителите с главните направления на градския транспорт по бул. "Цариградско шосе" и позволява удобно пресичане на булеварда от велосипедисти и пешеходци. Той е снабден със стълбищни клетки и асансьори за хора с увреждания.

Етажен паркинг

Етажният паркинг се изгражда от консорциум "ССС Научно-технологичен парк", в който влизат "Сиенит" ООД, "Сиенит строителна група" ЕООД и "Ателие Серафимов - Архитекти" ООД. Обектът е с РЗП 14 510 кв.м, а капацитетът му е за 499 автомобила. Предвидено е в рамките на паркинга да има обособено място и за автомивка.
Първата частна инвестиция в "София тех парк" -

Collider Activity Centre, чиято първа копка бе направена на 11 декември миналата година, също се изгражда с бързи темпове. Сградата вече е построена на груб строеж и предстои изпълнението на фасадата. По план тя трябва да бъде открита на 1 септември 2016 г. Инвеститор е световният лидер в изработването на изкуствени катерачни стени "Уолтопия" ООД, който ще вложи 15 млн. лв. в реализацията на проекта. Грубият строеж се изпълнява от "Главболгарстрой" АД, а архитектурният проект е изготвен от холандския архитект Невил Марс след спечелен международен конкурс.

  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване