Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

След купувачите и продавачите се изтеглят от пазара на жилища

2009-01-05   |  Пари, 30.12.2008 г., Радостина Маркова

Пазарът на жилища в големите градове е на път съвсем да замре през зимните месеци, след като много продавачи започнаха да изтеглят офертите си. Тенденцията се наблюдава през последния месец, и то предимно при качествените имоти в добрите квартали на София.

Практика

Според Никола Стоянов, управляващ съдружник в агенция Бългериан Пропертис, заради падащите цени собствениците на такива жилища предпочитат временно да ги спрат от продажба и да ги отдадат под наем.
Той даде пример с апартамент с гледка към Южния парк в квартал Лозенец, който вече се предлага под наем след няколко неуспешни опита за продажба. От РЕМАКС България още не отчитат такава тенденция, но я смятат за логична след отлива на купувачи от пазара.
Собствениците на имоти трябва да разберат, че колкото и да свалят цените, не могат да ги продадат заради ограниченото финансиране, коментира управителят на РЕМАКС Илиян Николов. Той припомни, че цената на един имот е функция от наемите, които може да се получат от него.
При стабилния наемен пазар в момента много продавачи започват да разсъждават така: защо да продавам евтино и друг да спечели от наемите на жилището ми вместо мен, обобщи той.

Риск

Според брокерите в най-рискова ситуация към момента са строителните предприемачи, които ползват банково финансиране и се нуждаят от регулярни продажби. При наличие на сериозен купувач много от тях са готови и на 20% отстъпка, каза Младен Митов, анализатор в агенция Явлена. Никола Стоянов също смята, че най-голяма склонност за свиване на цените се наблюдава при новото строителство.

Разгледайте нашите горещи предложения


  прочети повече статии

Сподели
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване