Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарът на жилища в България върви по пътя на възстановяването

2012-11-07   |  www.investor.bg, 06.11.2012

Най-висока активност през третото тримесечие е наблюдавана на пазарите по морските курорти, където се засилва чуждото търсене.

Пазарът на имоти в България не претърпя драматични промени през първите 9 месеца на годината. И през третото тримесечие на годината се наблюдава затихване на темповете на спад в цените, като започват да се усещат първите сигнали за възстановяването на пазара от кризата, посочва се в доклад на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties.

В доклада пише, че през третото тримесечие най-висока активност се е наблюдавала на пазарите по морските курорти.

„Първите данни от октомври сочат запазване на тази динамика и по всичко личи, че 2012 г. ще приключи с пазарен оптимизъм за курортите и нараснала популярност на България сред руските купувачи“, коментират специалистите.

За възстановяване на пазара на градски имоти обаче, които са силно подвластни на местното търсене, все още не може да се говори с такъв оптимизъм. Търсенето на жилища в градовете е силно повлияно от възстановяването на икономиката като цяло, от нивото на доходите, безработицата и достъпът до външно финансиране. Негативното развитие при тези фактори засега задържа възстановяването на този пазарен сегмент.

Като цяло на пазара на имоти в България вече се наблюдава стабилизация на цените. За първи път от началото на кризата се отчита и ръст на чуждестранното търсене.
Освен към морските курорти, наблюдава се и засилен интерес към зимните курорти. В тази връзка се очаква силен зимен сезон за продажбите най-вече в Банско, но също така и в Пампорово и Боровец, където цените вече са достатъчно конкурентни, пише в анализа.

Жилищният пазар в София
И през третото тримесечие на годината се задържа тенденцията в столицата да се осъществяват покупко-продажби на предимно „бюджетни“ апартаменти до 50 хил. евро. Средната цена на продадените жилища за периода е 48 400 евро, изчисляват от агенцията.

Данните на компанията показват, че в периода юли-септември обемът на сделките с жилища в София е бил на същото ниво като регистрирания обем през същия период на 2011 г.

"София като че ли изостава по отношение на пазарния оптимизъм, тъй като този пазар е движен основно от български купувачи и настъпилото оживление по морето и при селските имоти все още трудно може да се усети в столицата", посочва се в доклада.
Българските купувачи са притеснени от кризата и несигурността в доходите си. Това притеснение се вижда и от данните на БНБ за новоотпуснатите жилищни кредити – обемът им през 2012 г. продължава да се свива.

Данните на компанията показват, че средната цена на продадените апартаменти през третото тримесечие е била 710 евро на кв.м. при 715 евро на кв. м през предходния тримесечен период.

През първите 9 месеца на годината средната цена на продадените в София апартаменти е 720 евро/кв.м., а средната офертна цена е 895 евро/кв.м. Разликата от 175 евро обаче не се дължи толкова на разминаването в очакванията на купувачите и продавачите, колкото на преобладаващите сделки с по-евтини жилища.

Пазарът на ваканционни жилища и селски къщи
От агенцията отчитат ръст от 30% в продажбите на ваканционни апартаменти край морето. „Тази тенденция се очерта през юли и беше допълнително подсилена и затвърдена през следващите месеци“, посочва се в анализа.

Купувачите обаче продължават да са основно руснаци, които искат да притежават собствен ваканционен имот в по-топла и слънчева държава. Интересът им е съсредоточен в населените места по Южното Черноморие.

Сделките в Слънчев бряг се сключваха на средна цена 490 евро на кв.м. при 475 евро на кв.м. през второто тримесечие на 2012 г. Продажбите на апартаменти с по-престижни локации близо до плажа стават на цени между 750 и 850 евро/кв.м., а най-ниските цени започват от 250 евро на кв.м. за обзаведени апартаменти във и близо до Слънчев бряг.

Зимните курорти все още не могат да усетят в пълна степен оживлението, което кипи по морето, тъй като за руските купувачи морските имоти са много по-предпочитани от ски имотите. Все пак забелязва се тенденция на засилване на интереса и към зимните курорти, които предлагат все по-атрактивни цени, посочват експертите.

Най-евтиният пазар на ваканционни жилища в България и в цяла Европа в момента е Банско с цени, които започват от около 300 евро на кв. м. Пампорово се очертава като сериозна конкуренция на Банско сред руските купувачи, като цените в двата курорта са почти изравнени, сочат данните на агенцията. Средната цена на продадените апартаменти в Пампорово през третото тримесечие е 430 евро/кв.м, докато в Боровец, който традиционно е по-скъп пазар, е регистрирана средна цена от около 630 евро на кв.м.

От компанията отчитат и ръст на обема на продажбите на селски къщи с около 40% в периода юли-септември. Средната цена на продадените селски къщи за третото тримесечие на 2012 г. е 22 хил. евро. Най-многобройни през лятото са били продажбите на къщи в района на Бургас - те са съставлявали около една трета от общия обем на продадените селски къщи през изтеклото тримесечие.

Други райони, които традиционно привличат интереса на купувачите, са Пловдив, Стара Загора, Ямбол и Елхово, където къщите са доста по-евтини от тези по морето, а в същото време има качествени и ремонтирани имоти за продажба на атрактивни цени.

  прочети повече статии

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване