Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарете се до дупка, изтъквайте минусите на жилището

2009-06-25   |  София Терзийска, сп. Имам Имот, бр. 13, юни-юли 2009 г.

Сега е моментът да се купува жилище. Това напоследък се надпреварват да съветват брокери и банкери. Едно от обясненията е, че наистина има изгодни предложения на пазара, пуснати от собственици, които по една или друга причина искат бързо да ги продадат. Но остава и предположението, че с подобни призиви играчите искат да раздвижат сделките и да стимулират купувачите. Вероятно и двете хипотези важат в някаква степен и трудно може да се каже дали някоя от тях надделява.

„Моментът е подходящ за покупката на жилище и причините за това са няколко", коментира Мартин Гиков от УниКредит Булбанк. Първо, има избор на качествени имоти. Второ, ценовите равнища в момента са изгодни, а стартовото ниво в сравнение с други страни от Централна и Източна Европа е от два до три пъти по-ниско. Очаква се в бъдеще то да се покачва. Освен това покупката на имот е разумна и дългосрочна инвестиция, която би предпазила спестяванията на хората от негативното влияние на инфлацията.

Сигнал, че скоро цените може да се успокоят и дори да тръгнат нагоре, идва и от оживлението, което бе отчетено през април и май. Брокерите регистрираха повече сделки с жилища. От кредитните консултанти „КредитЦентър" и „Финсити" пък отчитат повече отпуснати ипотечни кредити.

Колкото повече се увеличава броят на сделките, толкова повече започва да се забавя спадът в цените. Нарастването на сделките показва, че хората са започнали да освобождават средства, които насочват към пазара на недвижими имоти. Те са убедени, че цените няма да продължават да падат все така, особено когато са направили изгодна сделка, смята Страхил Иванов, шеф на „Явлена". Все още обаче не може да се каже дали цените няма да продължат да падат още. Не е ясно и дали по-засиленият интерес на купувачите в момента ще се запази.

Всеки сам трябва да прецени кога е най-добрият момент за покупка и дали да я направи сега, казват специалистите. От „Бългериан Пропертис" дават няколко съвета за покупка в криза.

- Използвайте кризата максимално. Имоти за живеене винаги ще се търсят в големите градове. Те са сигурно убежище за инвеститори, които не желаят да поемат риск. Може да действате именно сега, защото кризите на пазара на имоти са рядкост.

- Изберете правилния момент. Падането на цените не става за една нощ. Това е процес, който протича обикновено няколко месеца. Въпреки това е трудно да се определи къде е дъното. Може да се консултирате с брокер, анализатор или да следите цените сами.

- Преценете силите си. Когато цените паднат, вие ще се почувствате много по-богат с парите, с които разполагате. Ще видите, че сега можете да купите с разполагаемия си бюджет много по-голямо жилище. Все пак не се надскачайте, а преценете добре възможностите си. Не забравяйте, че собствеността върху имот означава немалки постоянни разходи за поддръжка и данъци.

- Купувайте имоти, оферирани под пазарната цена. По време на криза е трудно да се определи каква точно е пазарната цена. Все пак, макар и по-рядко, при достатъчно търсене или добър късмет можете да намерите имоти, оферирани за продажба на цени, по-ниски от подобни конкурентни оферти.
Причините за това може да са различни - например спешна нужда от пари, желание за бърза продажба, подценяване на пазара и др. Опитайте се да идентифицирате такива имоти и ако те са качествени, тогава купувайте именно тях, защото инвестицията е максимално добра.

- Договорете най-изгодната цена. Ако сте решили, че харесвате имота, е редно да направите всичко възможно, за да получите най-добрата отстъпка. Продавачите обикновено залагат резерв в офертната цена, който могат лесно да свалят при преговори. Тази отстъпка ще получите без особени проблеми. Трябва обаче да опитате да получите и допълнителна. Формулата за това се изразява в сериозни намерения и добри познания за имота. Демонстрирайте на продавача, че сте сериозен купувач, харесвате имота и сте готови да платите за него, но не обявената цена, защото познавате добре имота и неговите характеристики. Преди да пристъпите към преговори, направете всичко възможно да проучите детайлно имота и неговата история.

- Опитайте се да разберете за някакви скрити отрицателни характеристики, които да използвате като оръжие при преговорите и убеждаването на продавача, че имотът заслужава по-ниска цена. Разберете от колко време имотът е офериран за продажба - колкото по-дълго е стоял на пазара, толкова по-склонен на отстъпки ще е продавачът. Опитайте се да разберете каква е причината за продажбата - ако това е спешна нужда от пари, тогава продавачът ще е по-склонен да намали още цената. Всичко това можете да използвате при преговорите.

- Купувайте качествени имоти. Не се подлъгвайте по ниските цени на определени имоти. Гледайте какво купувате. При криза най-бързо и най-много падат цените на некачествените имоти и на тези с лошо местоположение. Похарчете повече, но изберете качеството.

- Отговорете си на въпроса дали имате нужда от този имот. В криза бъдещето е несигурно. Затова вземете решение да купувате само ако наистина имате нужда от този имот и само ако наистина можете да си го позволите.

- Покупка „на зелено" по време на криза не е препоръчителна въпреки цените, които може би ще са по-ниски. Рискът при покупка на строящи се имоти е голям, тъй като достъпът до кредитен ресурс е ограничен и е възможно строителният предприемач да не може да довърши сградата. Все пак, ако искате да се възползвате от ниските цени „на зелено", проучете предприемача, направете безупречен договор и стартирайте с максимално ниска първоначална вноска. Поискайте да платите по-голямата част от цената накрая, при по-напреднал етап на строителството.

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване