Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарът на имоти излиза от лятната дрямка

2010-09-03   |  Сп. Имам имот, бр.9, септ. 2010 г.

Това лято ни донесе неочаквано много сделки с имоти както при продажбите, така и при наемите, обявиха в последните седмици от няколко посреднически агенции. Според тях се увеличава броят на запитванията и на огледите, леко са се увеличили и сделките. Данните на различните агенции за броя на сделките се движат от увеличение между 3-4 и 15 на сто от началото на годината, до задържане на миналогодишното равнище. При това с уточнението, че относителното оживление е главно в жилищния сегмент, докато в останалите застоят продължава.

Данните от службите по вписванията сочат известно нарастване на продажбите през второто тримесечие на тази година. От април до края на юни продажбите са 45 464 срещу 28 403 между януари и март. Това обаче е доста под нивата от миналата година. Тогава продажбите през първото тримесечие са 35433, а през второто - 52026. През третото тримесечие на 2009 г. са вписани 45 610 продажби, а през четвъртото - 67 609.

Цикличността на имотния пазар видимо се запазва и през тази година и затова очакванията на брокерите, че след лекото раздвижване в летните месеци може да се очаква по-висока активност през есента изглеждат основателни. Пазарът като че ли започва да излиза от лятната дрямка.

Темпът на намаляване на цените също забави ход. В последните месеци в някои райони дори има признаци за леко поскъпване. Но и тук трудно може да се говори за ясно очертани тенденции. Движението нагоре е доста относително, особено когато няма достатъчно предлагане на наистина качествени имоти.

Всъщност именно липсата на нови качествени проекти кара немалко от анализаторите да прогнозират сериозно поскъпване за някои видове имоти през следващата година. Разбира се, с уговорката, че всичко зависи от развитието на икономиката и от това с какви темпове и кога тя ще се възстанови от кризата.

Според Визи Крайтън, един от партньорите в компанията „Клийвс", в по-дългосрочен план българската икономика ще ускори растежа си. В същото време липсват големи проекти, с големи апартаменти, с добро качество, с добра локация. Това е точно сегментът, в който спадът не беше така голям, както на имотния пазар като цяло. В рамките на 3-4 години ще говорим за цени, които ще се удвоят от сегашното си равнище, казва той.

Опасенията за момента изглеждат основателни. Но не бива да се пропуска, че в строителството също започва промяна. От една страна, растат положителните нагласи на бизнеса за следващите месеци. От друга - данните на статистиката сочат раздвижване и в този сектор. През второто тримесечие на тази година броят на издадените разрешения за строеж се увеличи с 46%. Започнатите сгради през второто тримесечие нарастват с още по-голям процент спрямо първото - 69,9 на сто.

Разрешенията за строеж наистина са доста по-малко, с около 20%, в сравнение със същия период на миналата година, но се появяват признаци, че тоталната стагнация отшумява. Според брокери положителен факт е и повишената активност в някои от по-големите областни градове като Бургас, Пловдив, Велико Търново... Но допълват, че търсенето е основно в по-ниските ценови сегменти.

Това личи и от пазара на ипотечни кредити - броят на запитванията расте, но за по-малки суми -10-15-25 хиляди евро, резултат и на раздвижването на пазара в малките населени места. Освен положителни данни за кредитите и за склонността на банките да кредитират обаче се появиха и смущаващи данни. Делът на лошите и преструктурираните кредити се увеличава сериозно през юли и достига 15,94% от всички заеми. Наистина процентът е най-нисък при жилищните кредити -13,92% от общо 8,57 милиарда лева, но показва, че финансовите затруднения на домакинствата също се увеличават. Затова и не е изненадващо, че 5 -10% от сделките пропадат след плащане на депозит заради отказ на финансиращата институция да отпусне заем.

На фона на всички тези противоречиви данни, светъл лъч остава завръщането на чуждите инвеститори - макар че от миналата година насам и техният профил е променен. Основни играчи вече са руснаците и това не е новина още от пролетта на 2009 г. Но през това лято присъствието им се усеща осезателно. Интересът им и присъствието им у нас ще продължат. Не случайно и руските специализирани сайтове отбелязват, че България остава №1 като най-търсена дестинация от купувачите на втори дом в чужбина. Едва след това, но при значително по-нисък процент на интерес, идват Испания, Турция, Черна гора, Кипър, Италия, Гърция. Пак по данни на руски сайтове, сънародниците им се интересуват предимно от апартаменти - 62%, и вили - 21%, а едва 2% търсят парцели.

По данни от БНБ, поискани от в. „Труд", от началото на 2009 г. до края на юни 2010 г. руски граждани са купили апартаменти и къщи у нас на стойност 199 млн. евро. За първото полугодие на тази година общо чужденци са вложили 98,5 млн. евро в наши имоти. От тях почти половината са сделки с руснаци - 45 млн. евро. През последните месеци поевтиняването на еврото спрямо рублата направи по-изгодно инвестирането на московчани в страни от Европейския съюз. През м. г. имот за 50 000 евро у нас е излизал 2,25-2,30 млн. рубли на руснаците, докато през т. г. сумата е паднала с 15-17% до 1,9 млн. рубли.

В случая става дума за траен интерес, относително стабилен, без големи скокове и падове, а не за временно явление, породено от климатичните аномалии в Русия. На практика руснаците са номер едно сред чуждестранните инвеститори в имоти у нас след оттеглянето на англичани и ирландци. При това те вече имат интерес не само към морските курорти, но и към градски имоти във Варна и Бургас.

Но и при тези най-масови чужди купувачи ценовият праг е паднал от 100 000 евро през миналата година до 50-60 000 евро през тази година.

В присъствието на външни купувачи, не само от Русия, се крият и надеждите да се повиши потокът от клиенти на ваканционния пазар и, макар и бавно, да започнат да се изчерпват количествата от многото построени през последните 5-6 години комплекси. Това от своя страна предполага търсенето и предлагането да се доближат, което означава стабилизация на цените и предвидимост за инвеститорите.

Като изключим обаче надеждите, възлагани на чужди купувачи, прогнозите за пазара остават несигурни и противоречиви. Както несигурни и противоречиви са и очакванията за развитието на икономиката. Нейният срив удари най-силно именно строителството и недвижимите имоти и възстановяването не може да дойде преди и икономиката като цяло да тръгне нагоре. При това възстановяването идва обикновено със забавяне. Но е нужно и друго - хората в страната да придобият по-голяма сигурност за бъдещето си и за бъдещите си доходи.

Ако погледнем сравнението с други европейски страни за покупателната способност на българите на имотния пазар се вижда, че имаме да наваксваме твърде много. Дано не е и твърде дълго. Така че дали идва време за растеж на цените - далеч не е сигурно. Иначе брокерите са сигурни, че много от хората вече осъзнават, че цените са около възможното дъно и че сега е моментът за добра и изгодна сделка.

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване