Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарът на имоти се събужда

2011-07-18   |  Лили Границка, Дневник, 18.07.11, със съкращения

Пазарът на имоти показва раздвижване през първото полугодие на годината за първи път от началото на кризата - броят на сделките расте, а цените на имотите продължават да се понижават, но със значително забавени темпове. Това показват анализите на агенции за недвижими имоти. Икономическият растеж в страната (около 3%), както и големият спад на цените на имотите от началото на кризата (над една трета) доведоха до нарастване на обема на покупко-продажбите, което е първи положителен сигнал за имотния пазар, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на "Бългериан Пропертис".

Броят на сделките с имоти е нараснал с 27% през първите шест месеца на годината спрямо същия период на 2010 г., показват данните на Агенцията по вписванията. Продажбите се увеличават в четирите най-големи града - София, Пловдив, Варна и Бургас. Най-активни са пазарите в столицата и по Южното Черноморие, като продажбите в тези двата региона съставляват 40% от общия обем продажби в страната, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на "Бългериан Пропертис". Процесът по изчистване на съществуващата наличност от готови и завършени апартаменти ново строителство е в ход и до края на 2013 г. ще приключи, прогнозират от "Бългериан Пропертис".

Данните на НСИ показват, че броят на издадените разрешителни за строеж все още остава нисък на фона на годините отпреди кризата, което показва че предприемачите се страхуват да започнат нови проекти. Спад от 5% на цените на продадените апартаменти в София на годишна база и 2.5% ръст спрямо предходното тримесечие, на базата на реално сключени сделки, показват данните на "Бългериан Пропертис".

Данните на НСИ за второто тримесечие на 2011 г. ще излязат в края на седмицата. За София средната продажна цена на жилищата е 850 евро/кв.м (според "Бългериан Пропертис"). Най-активен е пазарът в големите комплекси "Люлин", "Младост" и "Надежда", като продажбите там съставляват над 30% от всички купени апартаменти. Пазарът на жилища се движи основно от българския купувач, като сделките са в сегмента до 50 хил. евро, а клиентите с пари в брой са малко, единодушни са брокерите.

Макар броят на ипотеките да е нараснал с 14.6% през първото полугодие на 2011 г. спрямо същия период на миналата година по данни на Агенцията по вписванията, като обем ръстът е минимален - около 2.6% към края на май на годишна база, сочи статистиката на БНБ. Въпреки атрактивните промоционални оферти за ипотечни кредити банките все още остават предпазливи при отпускането на заеми, коментираха брокери. Няма облекчаване на условията, свързани с размера на финансирането, обезпечението на кредита, изискванията за самия доход, документите за доказването му и други. Това води до увеличаване на срока за одобрение на кредита, който вече достига 45 дни при средно месец по-рано, посочиха брокери.

Продавачите вече не са склонни да правят отстъпки така, както година по-рано, сочат още наблюденията на агенциите за имоти. Най-активни са купувачите от по-слабо засегнатите от кризата браншове като лекари, държавни чиновници, работещите в енергийния сектор. Брокерите са предпазливи в краткосрочните си прогнози, като причината е икономическата несигурност в глобален мащаб, породена от ситуацията с държавните дългове в Европа и САЩ. По тези причини от "Бългериан Пропертис" очакват годината да завърши с минимален спад на цените на жилищата от 2%.

Разгледайте нашите ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Ако искате да получите на имейла си пълния анализ на BULGARIAN PROPERTIES за второто тримесечие на 2011 г., моля натиснете тук

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване