Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотният пазар стагнира при нова рецесия в Европа

2010-06-30   |  в. Класа, 28.06.2010

Икономиката, респективно пазарът на имоти в Европа, се приближава към следващия етап от кризата. Това смятат специалисти от консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

В началото на годината хората се надяваха ефектът от кризата да намалее и с времето да изчезне, но последните месеци показват, че проблемите все още са налице, коментира Дермот Чарлсън, директор паневропейски оценки в JLL. Според него в следващите шест месеца страни като Италия и Испания ще усетят ефекта от мащабното съкращаване на разходи, които правителствата предприеха, като това неминуемо ще удари имотния пазар в региона. Ограничителните мерки, както и недостатъчният ръст на БВП в еврозоната ще забавят започналото плахо възстановяване. Антикризисните действия на правителствата ще засегнат силно потреблението, което от своя страна ще рефлектира пряко върху търговските центрове. Това смята Майкъл Хадок, директор на CB Richard Ellis за Европа, Близкия изток и Африка. Според него първокласните търговски центрове, където има както разнообразно, така и пълно предлагане на храни и облекла, ще се справят доста добре, но тези от тях с по-ограничено търговско предлагане ще са в голяма опасност.

Създалата се ситуация няма да засегне единствено сегмента на търговските площи, а също и офисните, твърди Сотирис Цолакос, директор „Европейски проучвания“ в Property Portfolio Research. Според него мерките на правителствата за ограничаване на разходите може да доведат до ситуация, в която в Европа не се усвояват нови площи тази година. Бизнесите не могат да планират наемането на повече хора и площи, освен ако не виждат ясни сигнали, че икономиките се подобряват устойчиво, каза той. Цолакос прогнозира около 400 хил. кв. м нетна абсорбция за Европа тази година, но това може да се промени според развитието на икономиката в региона. Според него ръстът на наемите няма да се възстанови до 2012 г. Съществува страх от повторна рецесия в страни като Испания, Гърция, Португалия и Италия и според експерти тези имотни пазари ще претърпят спад през оставащите месеци до края на годината.

У нас възстановяването на имотния пазар очакваме да се случи едва след около година или година и половина след като това стане факт в световен мащаб, коментира за „Класа“ Михаил Чобанов, изпълнителен директор на Бългериан Пропертис. Той допълни, че спадът на цените ще продължи до края на годината с различни темпове за отделните сегменти.

Рагледайте нашите най-изгодни оферти


  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване