Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Ръст на сделките с жилища в София

2011-02-08   |  www.stroitelstvoimoti.com

Изключително динамичен и успешен за продажбите на апартаменти в София е бил изминалият първи месец от годината. Данните на Бългериан Пропертис показват, че броят на продажбите за цялата страна се е задържал на нивата от януари 2010 г., а обемът на сделките в София е нараснал двойно спрямо същия период на предходната година.

Традиционно броят на реализираните продажби намалява през първите месеци на годината. Началото на 2011 г. обаче не е такова. Значителен ръст на продажбите на месечна база е отчетен и спрямо декември 2010 г. Така януари 2011 г. се нарежда сред най-силните месеци за имотния пазар в София през последните две години и половина. „Ако сравним продажбите в София през януари и през предходни години, по данни на нашата компания досега не е имало толкова силен първи месец на годината за продажбите в столицата. Това е много добър знак за имотния пазар в България като цяло, тъй като тенденциите от София са индикативни“, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на Бългериан Пропертис.

През изминалия месец интересът е бил насочен към разнообразни ценови класове имоти, като преобладаващо търсенето е било към едностайни апартаменти до 50 000 евро. През януари са се купували и двустайни жилища на цени между 75 000 и 80 000 евро, както и луксозни имоти на стойност между 120 000 и 300 000 евро.

Специалистите смятат, че София ще продължи да приема вътрешни миграции усилено и през тази година, защото перспективите за добре заплатена работа са значително по-големи от тези в другите населени места на страната. Експертите са убедени, че именно този приток от населението към столицата ще държи пазара горещ и ще генерира търсене.

Новите жители на София ще бъдат предимно активни и образовани хора, които предпочитат столицата, защото могат да намерят престижна работа и да получават добро възнаграждение, прогнозират от компанията. Очаква се и все повече бизнесмени от страната да мигрират в София. Според консултантите точно този тип активни и образовани хора са моторът на пазара, защото могат да си позволят да купуват.

По наблюдения на дъщерната компания на Бългериан Пропертис - Лукс Имоти, специализирана в продажбите на елитни имоти в България и чужбина, има тенденция луксозните имоти в София скоро да се изчерпят, тъй като предлагането им е по-малко от търсенето, а през последните години новопостроените елитни недвижимости са в много ограничено количество.

Апартаментите в столицата са станали по-достъпни
Цените на апартаментите в столицата през 2010 г. са се върнали на нива малко под тези от 2005 г. Това показва анализ на Бългериан Пропертис, направен по данни на Националния статистически институт (НСИ). Същевременно доходите на населението на база компенсация на един нает през 2010 г., след приспадане на инфлацията, са били с около 65% по-високи от тези през 2005 г. Изводът е, че апартаментите в София сега са много по-достъпни, отколкото през 2005 г.

Според изследването през 2005 г. хората са можели да си купят около 0.4 кв. м от имот в София с месечното си възнаграждение в текущи цени, докато през 2010 г. - около 0.5 кв. м. Например един апартамент от 70 кв. м на цени и с възнаграждения от 2010 г. се е изплащал със 132 месечни заплати, или за 11 години. През 2005 г. са били нужни 175 месечни заплати, или 14.5 години за покупката на същото жилище.
В началото на изминалото десетилетие покупката на въпросния апартамент в София е изисквала около 107 месечни заплати, или около 9 години труд. Най-ниската покупателна способност е достигната през 2008 г. в пика на цените - 0.3 кв. м с 233 месечни заплати, т.е. тогава са били нужни около 19.5 години труд за покупката на апартамент в София. Това е почти двойно повече, отколкото към момента.

Статистиката на НСИ показва,че цените на апартаментите в София са паднали с 32.6% от пиковите им стойности през 2008 г. Данните на Бългериан Пропертис сочат понижение на цените в София с 30.8% спрямо най-високите им стойности от 2008 г. От втората половина на 2010 г. спадовете са незначителни и вече ясно се е оформила тенденция те да клонят към нула.

Разгледайте всички наши оферти на жилища в София

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване