Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пет неща, които да не казвате на имотния си брокер

2015-11-20   |  www.profit.bg, 19.11.2015

Продавачите на имоти често работят с агенции за недвижими имоти, защото нямат необходимото време, познания или желание да полагат усилия в процеса по пласиране на своята собственост.

Колкото по-прозрачни са отношенията между клиента и брокера му по време на работаа, толкова по-вероятно е по-бързо да има сделка, смятат специалисти.

Отношенията между продавача и брокера се съпоставят с тези между пациент и лекар. Когато лекарят ви зададе въпрос „Колко често пиете?“, то трябва да сте искрени, за да може той да има адекватна преценка за състоянието ви, според Луис Орц, асоцииран брокер в Douglas Elliman Real Estate.

Ако искате обаче вашият брокер да е мотивиран да продава имота ви, за да получи комисионната си, то определено има някои неща, които не бива да му казвате. Ето пет от тях, според изданието usnews.com:

„Не съм сигурен, че искам да продавам имота“

Агентите обикновено не събират такса от продавачите, докато не се стигне до сделка. В тази насока те разходват време и ресурс, за да маркетират имота, което не биха правили, ако не сте сигурни, че искате да продавате и просто „опипвате пазара за интерес“. Когато кажете това, то може да сте сигурни, че усилията от страна на вашия брокер ще секнат.

„Процесът струва на всеки време усилия и пари, така че защо да ги губите излишно?", смята Грег Купър, брокер недвижими имоти и управител в Berkshire Hathaway Home Services в Индианополис. Извеждането на имота ви на пазара „експериментално“ може да има негативно въздействие върху останалите имоти в района, които се продават.

Брокерите знаят това и определено нямат полза да се понижава изкуствено продажната цена в даден квартал.

„Нямам определен срок за продажбата“

Тоест брокерът не може да разчита на някакъв краен срок, в който възнамерявате да продадете имота си. Казано по друг начин, времето и усилията му може да се безкрайни.

Това определено не е в негов интерес. Когато имате строго определена времева рамка, предопределена от някакви цели, брокерите са много по-спокойни, че усилията им ще бъдат възнаградени и по-добре могат да планират необходимите разходи за маркетиране на имота.

Лъжете относно причините за продажба на имота

Един от първите въпроси, които ще получите от брокера си на недвижими имоти при продажба, е „Защо продавате?“. Това дава представа на брокерите дали сте мотивиран продавач или просто тествате пазара.

Честността при отговора на въпроса е ключова за бъдещите ви добри отношения с вашия агент. Честност трябва да има и в процеса на продажба.

Вашият брокер ще трябва да знае много за вас - вашето финансово състояние, нужди, желания и др., за да може да свърши своята работа. Ако излъжете и ви хванат, то мотивацията на брокера да полага време, усилия и средства за предлагане на вашия имот автоматично изчезва.

„Смятам, че имотът ми струва повече от останалите в квартала“

Надценяването на имота е основен проблем на продавачите, който може да спъне работата и да демотивира агента да полага усилия и да инвестира в маркетирането му.

И докато вашият агент ще ви остави сами да определите продажната цена, то определено той най-вероятно има по-добра представа от вас за колко може да се продаде съответния имот. Вслушвайте се в съветите и ценовите диапазони, които имотните брокери ще ви предложат.

Собствениците са склонни да внасят една „премия“ в продажната цена, предопределена от субективни фактори и тяхната привързаност към съответния имот, където най-вероятно са прекарали голяма част от живота си.

„Един приятел ми каза, че цената на имота ми е такава“

Може би по-лошо от това да завишите продажната цена на имота си е да се вслушате в съвета на познати и роднини в това отношение. Те почти сигурно ще дадат една нереалистична оценка на имота ви, в желанието си да помогнат.

Продайте имота си с нас

Защо да продам с BULGARIAN PROPERTIES

  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване