Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пет стъпки при покупка на ново жилище

2009-09-01   |  Profit.bg, 1.09.2009

В даден момент в живота на всеки настъпва времето, когато се решава да направи голямата стъпка - закупуването на имот.

Причините за закупуването са няколко - омръзнало ви е да бъдете наематели и да плащате нечия чужда ипотека или издръжка, събрали сте достатъчно пари и искате да направите инвестиция, или просто искате да се сдобиете с кокетна вила или ваканционен апартамент, където да почивате през ваканциите.

Каквато и да е причината, имайте предвид, че месеците, в които тече процесът по закупуване ще бъдат гарантирано най-вълнуващите в живота ви. Експерти ви предлагат пет стъпки към покупка на ново жилище.

1. Изчислете бюджета си!

Какъв кредит ще получа? Преди да започнете процеса по закупуването трябва много добре да изчислите с какви пари разполагате. Ако закупувате жилище чрез кредит, е разумно преди да започнете да търсите, да се срещнете с кредитен консултант, който да Ви посъветва каква сума бихте получили.

Ползването на посредническата агенция също е добра идея, особено в настоящата ситуация на пазара - вече не е нужно да предвиждате комисионното възнаграждение на посредническата агенция.

2. Намерете подходящия за вас консултант.

Високо квалифицирани специалисти, които работят в определен регион и съответно, имат познание за пазара в самите квартали или населени места, със сигурност ще бъдат доста полезни.

3. Огледите.

Това е най-трудната част за потенциалния купувач, така че направете си един списък с неща, които са ви първостепенни - нивото на шума на улицата и квартала, етажът, на който се намира имотът, състояние на общите части, нуждае ли се жилището от сериозен ремонт или е достатъчна само малко козметична работа и т.н.

Преценете много добре как бихте се чувствали в даденото жилище и как ще се отрази то на изградената ви вече ежедневна рутина. Задавайте въпроси на консултанта, той знае всички особености за квартала, жилището и типа строителство.

4. Фактори за оценка.

Местоположение и инфраструктура - оценете добре дали мястото, в което сте харесали новия дом е подходящо за вас и каква е прилежащата инфраструктурата. Какъв е транспортът до работата ви, има ли удобни учреждения наблизо - детски градини, търговски комплекси, полицейски управления, болници и т.н.

Типичен пример - ако сте си харесали кокетна къща или мансарден апартамент в някое от модерните предградия, то най-вероятно ще трябва да предвидите и автомобил (ако нямате такъв) и разходите по горивото.

Тип строителство - тухла или панел е основният въпрос тук. Всеки е наясно с недостатъците на панела и предимствата на тухлата, но ако тухленото строителство не се вмества в бюджета ви, то тогава проверете добре коя година е построен блока и какъв е срокът за използването му. През последните години все повече на българския пазар навлизат и нови строителни техники, като екологичното строителство и сглобяемите къщи - те са сравнително евтини и имат добра изолация.

Разпределение на стаите и етаж - етажът е особено важен с оглед потенциални проблеми. Първият и последният етаж не са за препоръчване, но ако има сериозна разлика в цената то е добре да се замислите и да вземете предвид останалите фактори.

5. Изповядване на сделката.

Намерили сте мечтаното жилище и сега искате да се нанесете колкото се може по-бързо. Финалът на целия процес по закупуването е изповядването на сделката.

Изповядването на сделката става при нотариус, който отново проверява всички документи за тежести и несъответствия и след това удостоверява сделката за приключена и урежда прехвърлянето на имота. Новият нотариален акт се вписва в държавните регистри.

Вижте още съвети за покупка на имот по време на криза

  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване