Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Понятието за луксозен имот е разтегливо

2010-11-08   |  В. Строителство имоти, 1.11.2010

Никола Стоянов - Управляващ директор на дъщерната агенция за елитни имоти на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС - ЛУКС ИМОТИ - даде интервю за вестник "Строителство имоти" за това дали в България вече има наистина луксозни имоти и какви са техните характеристики.

- Г-н Стоянов, луксозни ли са луксозните имоти в България?
- Нека да кажем така - има и доста луксозни имоти вече в България, които са изпълнени с материали, инсталации и обзавеждане от най-висок стандарт, като в същото време са с уникални местоположения и характеристики. Все пак недвижимостите в тази категория са малобройни. Причината е, че ориентацията към строителството им започна едва две-три години преди началото на глобалната криза. Като цяло предлагането на този вид обекти за продажба е доста по-малко и не превишава търсенето. Поради това и цените на луксозните имоти се доказаха в кризата като по-устойчиви в сравнение с тези на останалите сегменти.

- Случва ли се обекти да се обявяват за уникални, а в действителност да не са?
- Много често се случва, особено по време на бума в недвижимите имоти. Това доведе до един вид изхабяване на думите „лукс“ и „луксозен“. Тогава едва ли не всеки имот беше обявяван за луксозен, с висококачествени довършителни работи и обзавеждане, а се имаше предвид просто ново строителство, с ламиниран паркет и стандартни мебели. Купувачите на жилища бързо разбраха този търговски трик и от две години насам подхождат избирателно и с добра подготовка при избора на имот. Те вече са много наясно какво искат и какво очакват да предлага този имот. Подвеждащите оферти в днешно време не работят като маркетингов трик - в повечето случаи генерират нулев интерес.

- Какви са характеристиките на подобен род имот?
- Понятието луксозен имот в България е доста разтегливо. За нашата компания такива имоти отговарят на определени изисквания за местоположение, технически параметри, архитектура, реализация, клас на използваните в строителството и довършването материали, функционалност и разпределение, качество на околната среда и др.

По принцип основните характеристики на имотите, определяни като луксозни, са няколко. Това са или отделни сгради (еднофамилни къщи, вили), или цели етажи от сгради, някои решени архитектурно като мезонети. Предлагат се с пълно оборудване и обзавеждане, най-често дизайнерско. Имат се предвид локацията и инфраструктурата, както и наличието на услуги, свързани с охраната, обслужването на жилището в отсъствието на собствениците и поддържането на нужната хигиена през цялата година.

- Усеща ли се кризата при тези недвижимости?
- В началото дори сегментът на луксозните имоти последва общата тенденция за целия пазар към драстично намаляване на броя на сключените сделки. През тази година цените на елитните недвижимости останаха стабилни и без изменения спрямо миналата на фона на средния допълнителен спад от около 10-15% на цените на масовите имоти за 2010 г. спрямо 2009 г. Изключение от тази обща тенденция е сегментът на луксозните ваканционни имоти, където се наблюдават някои намаления в офертните цени в рамките на около 10%. При така наречените „уникални имоти“, които са позиционирани в самия връх на пазара, не се наблюдава никакво намаление на цените, но пък и липсват реализирани сделки.

- Как се разви този сегмент през 2010 г.?
- Пазарът на луксозни имоти през 2010 г. се характеризира като относително стабилен както при продажбите, така и при наемите. Сделки продължават да се сключват, което е доказателство, че инвестицията в елитен имот е относително сигурна.
Това се дължи на няколко основни фактора, единият от които е липсата на прекалено голямо предлагане. Купувачите са заможни и оценяват качеството на подобни имоти, поради което са готови да платят и по-висока цена. Продавачите също разполагат със средства и са в състояние да чакат дори няколко години за реализирането на сделка.

Убеждението на играчите на този сегмент от пазара е, че инвестицията в луксозен имот е по-скоро добра в дългосрочен план, за разлика от недвижимостите в средния и ниския сегмент, които претърпяха най-голям спад на цените през последните две години.

Ако трябва да се определят средни цени на оферираните луксозни имоти през 2010 г., то те са в интервала между 1300 и 1600 евро на кв. м и са сходни с нивата от миналата година.

- Какво е бъдещето?
- През 2009 и 2010 г. реално завърши цикълът на сегментация на пазара и тепърва луксозните имоти ще се оформят като отделен инвестиционен инструмент, който няма да бъде податлив на общите тенденции и особено на краткосрочните му колебания. Очакванията ми са, че освен българските инвеститори на този пазар ще стъпят и чуждестранни купувачи.

Разгледайте нашите луксозни имоти

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване